Za 365 milionů korun chce kraj postavit ve Vrchlabí domov pro seniory s psychiatrickým onemocněním

28. říjen 2023 08:04

V plánovaném novém domově pro seniory ve Vrchlabí na Trutnovsku najde zhruba za dva roky místo přes třicet lidí, zejména s psychiatrickým onemocněním. O výstavbě domova se zvláštním režimem rozhodli krajští zastupitelé, kteří schválili příslib financování z krajského rozpočtu.

Čtěte také

„Budeme se snažit získat dotaci z Národního plánu obnovy ve výši 80 milionů korun, protože ty investiční náklady akce se nám vyšplhaly přes 300 milionů korun. Takže jsme zvažovali, jestli do toho jít či ne. Ale vzhledem k potřebnosti a specializaci toho zařízení, jsme se rozhodli, že do toho jdeme,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši, že na financování nechce kraj zůstat sám.

Rozšíření stávajícího Domova pro seniory ve Vrchlabí patřilo podle hejtmana Martina Červíčka z ODS mezi priority v sociální oblasti. „Byl jsem se tam několikrát podívat, zjišťovali jsme si některé věci nejen kolem tohoto investičního návrhu, ale i to, jak funguje onen domov pro seniory. Hospodaření, jaká bude poptávka a jakým způsobem bychom zajistili péči o ty specializované pacienty právě v tomto domově v rámci celého kraje.

Čtěte také

Podobné zařízení v kraji chybí, říká Martina Berdychová s tím, že poptávka po lůžkách podobného charakteru je velká. Kraj s přístavbou ke stávajícímu Domovu pro seniory počítal už v minulosti a proto koupil sousedící nemovitost a pozemek. Dalších 34 lůžek vznikne nejspíše do konce roku 2025.

Všechno je zatím teprve na začátku připomíná Martina Berdychová. „Teď jsme schválili, že to vůbec budeme realizovat. Že podáme žádost o dotaci a bude následovat výběr dodavatele stavby, který nám třeba upřesní ten celkový investiční náklad. A jistě dva roky bude samotná stavba probíhat. Musíme splnit podmínky Národního plánu obnovy, takže v roce 2025 bychom měli být hotovi.

S rozšiřováním sítě domovů pro seniory počítá Královéhradecký kraj i nadále.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související