Domov pro seniory v Nové Pace rozšiřuje svoji kapacitu. Od listopadu by měl být o třetinu větší

11. leden 2024 07:53

V domově pro seniory v Nové Pace je už hotová základní část jeho nové přístavby a stavbaři začali pracovat na rozšíření jeho dalších částí. Co nového se v domově chystá a jaké nové služby by mohl už brzy nabízet? To na místě zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Rozšíření novopackého domova pro seniory se podle jeho vedení drží plánu. Hotovo má být letos v listopadu. Stavbaři zvětšují parkoviště, budují nové prostory v objektu sociální péče. Cílem je navýšit kapacitu lůžek. Současných 65 podle vedení zařízení nestačí, žádostí o umístění klientů jsou totiž desítky.

„Jak vidíte, tak po pravé straně máme samotnou přístavbu domova pro seniory,“ ukazuje mi aktuální stavební ruch u Domova pro seniory v Nové Pace jeho ředitel Vladimír Šimek.

Kromě staveb objektů se plánuje i rozšíření parkoviště před zařízením. Míst je tady málo a po navýšení kapacity objektu jich bude potřeba ještě víc, jak pro nové zaměstnance, tak pro návštěvy klientů. „Po levé straně se buduje parkovací dům. Tam v současnosti probíhá hrubá stavba. A když se podíváme ještě více vlevo, tak se současně rekonstruuje i část domu s pečovatelskou službou.

Čtěte také

Klienti se dočkají lepší zázemí na terase v době špatného počasí. „Terasa se bude zastřešovat, aby se rozšířila kapacita pro uživatele, když se konají různé kulturní a společenské akce.

Provoz domova kvůli stavbě nebude muset být podle nezávislého místostarosty Nové Paky Pavla Bouchnera přerušený, ale bude potřeba počítat s dočasným stěhováním. „Počítáme, že v těch dalších fázích budeme muset třeba některé klienty sestěhovat dohromady. Nebo budeme muset udělat rezervu jedno či dvě místa, abychom mohli klienty různě přestěhovávat.

Kapacita domova se zvýší o 35 míst. „Vzniknou ještě další nové služby, které jsme dosud tady ještě neměli.

Čtěte také

Důležitá bude odlehčená péče, kterou podle ředitele uvítají zejména lidé, kteří o nemocné neustále pečují. „Chtějí si třeba na chvilku odpočinout, odjet na pár dní na dovolenou nebo zkrátka nabrat fyzické a psychické síly. Na dobu až tří měsíců budou moci své rodiče umístit k nám, jako naše klienty.

Zájem o umístění do domova je velký, poptávek přibývá. „V drtivé většině bereme jen občany Nové Paky, případně z přilehlých obcí. I přesto máme momentálně 40 žádostí. Do budoucna počítáme s tím, že nebudeme přijímat pouze lidi z Novopacka, ale i z celého Královéhradeckého kraje.

Přístavba domova pro seniory v Nové Pace má být podle plánů hotová do konce letošního listopadu.

Spustit audio

Související