Startuje nový ročník NHL. Jak se prosazují čeští hokejisté v nejprestižnější klubové soutěži?

Byl na odchodu, ale zůstává. Nečas nastoupí už do své osmé sezony za Carolinu

V seriálu Radiožurnálu Sport se tento týden věnujeme českým hráčům, kteří se chystají na novou sezónu NHL. Dnes to bude o dalším členovi týmu mistrů světa z Prahy, útočníkovi Martinu Nečasovi. Rodák z Nového Města na Moravě nastoupí už do své osmé sezony v dresu Caroliny Hurricanes. I když nebylo daleko od toho, aby v NHL v létě poprvé změnil působiště.

Já jsem připravenej. Bude to ještě zajímavé, uvidíme, jak to dopadne. Třeba se to dozvíme za pár týdnů,“ říkal Martin Nečas po konci minulé sezony v NHL.

Nakonec to trvalo víc než pár týdnů a elitního českého útočníka to jistě stálo spoustu nervů. Vyjednávání o jeho kontraktu málem dospělo až do arbitráže. Nakonec se ale s Carolinou dohodl na smluvě na dva roky.

Nečas volal v týmu po lepší pozici. Po životní sezóně 2022/23, kdy v základní části zapsal 71 bodů, totiž přišel slabší rok a v „jen“ 53 body za 24 gólů a 29 asistencí. Jeho pozici ve vyjednávání ale asi nepomohla rychlost, s jakou po vyřazení v play-off proti NewYorským Rangers, odcestoval na domácí světový šampionát. „Hned po zápase jsem šel balit Myšlenky hnedka směřovaly tady k tomu. Bylo to na rychlo, ale těšil jsem se sem. Samozřejmě jsem chtěl v play off dojít co nejdál, ale jakmile to nevyšlo, tak myšlenky hned směřovaly na šampionát,“ přiznal Nečas. 

Do svého prvního zápasu na šampionátu nastoupil už den po konci v NHL. Rychlého rozhodnutí posílit národní tým v Praze ale pětadvacetiletý útočník určitě litovat nebude. Se svou ladností se stal jedním z nejvýraznějších hráčů mistrovského týmu. „Já hraji svůj nejlepší hokej když si to užívám a tady si to užívám na sto deset procent. Parta v kabině mě baví. Je tu víc prostoru i pro mě s pukem, tak se toho snažím využívat,“ hlásil Nečas.

Už ve druhém zápase na šampionátu Nečas asistoval u dvou gólů do sítě Kanady. Nejproduktivnější večer ale odehrál v semifinále proti Švédsku, když vstřelil vítězný gól a na další tři přihrál. Následující večer už se mu na krku houpala zlatá medaile.

A tak vstoupí Martin Nečas do nové sezóny NHL posílený o zážitky z mistrovské jízdy české reprezentace. Jakou roli bude v týmu trenéra Roda Brindamoura plnit, to napoví až první zápas nové sezony, který čeká Carolinu v noci na sobotu 12. října proti Tampě.

autoři: Kryštof Kousal , rej
Spustit audio

Související