Neděle 6. února

6. únor 2022

Neděle v Pekingu rozhodně nebude pro české reprezentanty  dnem odpočinku. Na svoje závody se těší sjezdaři, krasobruslaři, skokani na lyžích i jediný český sáňkař Michal Lejsek. 

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným bavil bývalý trenér curlingové reprezentace Karel Kubeška.

  • Curling 

Manželé Zuzana a Tomáš Paulovi už ví, že se do semifinále olympijského turnaje v curlingu nepodívají. Po výhře nad Spojenými státy 10:8 sice zvýšili své naděje, ale po porážce s Kanadou 5:7 v extra endu o šanci přišli. „Věděli jsme, že je tady pět týmů, které jsou papírově lepší než my. Mířili jsme na 5. až 7. místo. To stále můžeme dokázat. Do zápasu s Čínou jdeme s tím, že chceme vyhrát,“ popisuje český curler Tomáš Paul.

  • Krasobruslení – týmová soutěž 

Eliška Březinová předvedla na zimních olympijských hrách v Pekingu životní krátký program, ale Češi v krasobruslařské soutěži družstev podle očekávání končí. Obsadili osmé místo. Do vedení se díky dalšímu suverénnímu výkonu Kamily Valijevové a chybám Američanky Karen Chenové dostali Rusové. Ti jsou zároveň jedinými evropskými zástupci ve finálové pětici, která pokračuje do volných jízd.

„Byla jsem strašně ráda, že jsme týmovou soutěž vyjeli. Je super, že to tak vyšlo a o to lepší bylo, že jsem to takhle zajela,“ popisuje Eliška Březinová.

  • Běh na lyžích 

Mistr světa Alexandr Bolšunov vyhrál skiatlon i na zimních olympijských hrách a má první individuální olympijské zlato. Úspěch ruských běžců na lyžích podtrhl druhým místem Denis Spicov, který na svého krajana ztratil více než minutu. Bronz získal Fin Iivo Niskanen. Český reprezentant Michal Novák obsadil osmnáctou příčku, což je jeho nejlepší individuální výsledek na velké akci. Petr Knop dokončil závod na 44.místě, Adam Fellner ještě o dvě příčky za ním. 

  • Skoky na lyžích – střední můstek 

Roman Koudelka se blýskl v 1.kole skokem dlouhým 102 metrů, což znamenalo průběžné 11.místo. Na něj bohužel nenavázal v kole druhém, kde dolétl do vzdálenosti 97,5 metrů. V konečném součtu obsadil solidní 18.místo. Příjemným překvapením byl postup Čestmíra Kožíška do 2.kola a konečné 29.místo po skocích dlouhých 100 a 85 metrů. Roli favorita na olympijské zlato potvrdil král skokanské sezony Rjoju Kobajaši. Japonec předvedl skoky dlouhé 104,5 a 99,5 metrů.

„Převládá velké zklamání. Závod byl rozjetý dobře, i když byl odraz hodně zpožděný. V druhém kole to bylo podobné,“ popisuje Roman Koudelka, který skončil na 18. místě. „Kdyby to bylo alespoň do 15. místa. Je čas to někdy prolomit, tak snad to vyjde na velkém můstku.“

  • Saně - jednotlivci muži 

Michael Lejsek v olympijském ledovém korytě bojoval, ale mezi elitních dvacet sáňkařů se neprobil. V konečném zúčtování obsadil 30. místo.

Spustit audio