Mistrovství světa v hokeji se po patnácti letech vrací do Rigy. Zopakují Češi úspěch z roku 2006?

20. květen 2021

Česká hokejová reprezentace už je v lotyšské Rize, kde se letos po roční pauze způsobené pandemií koronaviru koná mistrovství světa. V pátek zahájí svoji cestu za ukončením 9 let trvajícího čekání na medaili proti Rusku. Následovat budou zápasy s Švýcarskem, Běloruskem, Švédskem, Velkou Británií, Dánskem a Slovenskem.

Letos za sebou mají čeští hokejisté povedenou přípravu – sérii devíti výher zakončil národní tým sobotním vítězstvím nad Ruskem 4:0 na Českých hokejových hrách. „Cítíme vnitřní sílu, že můžeme na turnaji porazit kohokoliv. Vůbec bych ale to vítězství s Ruskem nepřeceňoval. Více než výsledek mě potěšil způsob, jakým jsme ho dosáhli,“ popisuje trenér Filip Pešán.

Přestože Češi k utkání nenastoupili v plné sestavě, ukázali kromě bezchybné defenzivy i velkou ofenzivní sílu. Právě ta by měla zdobit hru českého týmu. Na minulých mistrovstvích světa měl národní tým jednoho, maximálně dva střelce. Letos ale ze zámoří dorazili hned tři – Jakub Vrána, Dominik Kubalík a Filip Zadina.

Právě na ně se bude trenér Pešán nejvíce spoléhat. „Je to stejné jako v klubu. Něco od sebe očekávám já a něco trenéři. Budu se snažit hrát co nejlíp, abych pomohl týmu. S tlakem jsem se nějak naučil pracovat, takže v tom problém nevidím,“ tvrdí sebevědomý Dominik Kubalík.

Šampionát bez fanoušků a největších hvězd

Národní tým musel hned po příletu do lotyšského hlavního města do karantény. Čeští hokejisté tak místo prohlídek historického centra tráví čas na hotelových pokojích. „Já osobně jsem v 17. patře a mám výhled na celou Rigu, takže pohled z oken je nádherný,“ popisuje trenér Filip Pešán.

Zápasy české reprezentace na MS 2021:

21. 5. od 15:15 s Ruskem,
22. 5. od 19:15 se Švýcarskem,
24. 5. od 19:15 s Běloruskem,
27. 5. od 19:15 se Švédskem,
29. 5. od 11:15 s Velkou Británií,
31. 5. od 15:15 s Dánskem,
1. 6. od 15:15 se Slovenskem.

Dívání se z okna ale není jeho jediný program. Často mu totiž na dveře klepe pokojová služba. „Nevím, co hostitelé zamýšleli. Dostal jsem stravu asi pro tři lidi. Od snídaně jsem plynně přešel k obědu, což byly čtyři chody.“

Všechny týmy mají stejné podmínky a berou to jako nutné zlo. „Bubliny už známe. Je to součást toho všeho. Myslím si, že to nikomu z nás nedělá nějaký velký problém. Já to beru, že to tak musí být,“ vysvětluje útočník Dominik Kubalík.

Kvůli pandemii koronaviru se navíc bude hrát bez fanoušků a chybět budou i ty největší hvězdy světového hokeje. „Není tady tak silné zastoupení jako dřív. Těch hvězd, které dříve jezdily, momentálně tolik není,“ říká další útočník Radan Lenc.

Po patnácti letech opět v Rize

Čtěte také

Před patnácti lety získal podceňovaný tým vedený Aloisem Hadamczikem jedinou stříbrnou medaili v samostatné historii České republiky. Letos bude chtít náš tým podobný úspěch rozhodně zopakovat „Nikdo nám nevěřil, což bylo dobře. Bylo to podobné, jako když nároďák odjížděl do Nagana,“ vzpomíná Hadamczik.

Lotyšští fanoušci si historicky první šampionát ve své zemi užívali a vytvářeli bouřlivou atmosféru. „Měli hroznou euforii. To bylo vidět, že tím celý stát žije,“ popisuje tehdejší kapitán David Výborný. Podceňovaný tým plný nováčků ve čtvrtfinále porazil Rusy, v semifinále vyzrál na Finy a v boji o titul podlehl Švédům.

autor: vla
Spustit audio