Martin Procházka: Sláva Lener neměl zapotřebí být terčem kritiky, na odstoupení ze svazu má právo

Dva góly v posledních vteřinách prodloužení, hráči Zlína na koberečku svých fanoušků nebo vyjádření Jaromíra Jágra na Facebooku. To jsou témata, o kterých v Čisté hře mluvil expert a bývalý hokejový reprezentant Martin Procházka.

Ve Varech a v Liberci se hrály zápasy opravdu až do poslední chvíle prodloužení, nakonec zápasy skončily golem v poslední vteřině a nešly do nájezdů. Co se děje hráči v hlavě, když je prodloužení?

Čtěte také

Je tam několik variant. Samozřejmě je lepší, když se podaří v prodloužení získat další bod pro tým. Někdy se stává, že některý tým má mnohem lepšího gólmana, než má soupeř, snaží se neudělat chybu, hrát víc z obrany a doufat, že to na nájezdech gólman vychytá.

Ale většinou to bývá tak, že si to ty týmy rozdají. Zaprvé, je tam teď hodně prostoru, hraje se tři na tři, to znamená, že to je o šikovnosti hráčů. Někteří z nich už to mají dopředu připravené, určité signály, mají tam nějaké souhry, připravených plno věcí.

Prodloužení se často rozhodnou v pěti minutách a to, že se to teď stalo v poslední vteřině, tak to je spíš rarita.

Fanoušci Zlína si pozvali hráče na kobereček. Zlín znovu prohrál tentokrát na ledě Hradce Králové a někteří diváci žádali přímo po hokejistech vysvětlení. Po zápase čekali na hráče u autobusu a chtěli si s nimi prostě promluvit. Zažil jsi někdy něco takového?

Stává se to většinou na domácích kluzištích, když člověk vyjde ven, tak tam jsou fanoušci, když už je nějaká dlouhá série a jsou hodně rozhořčení. Nestalo se mi to takhle osobně.

Jsou tam spíš emoce, najednou chtít něco udělat. Fanoušci měli zřejmě pocit, že ne všichni hráči šli do zápasu naplno. Pokud by měli pocit, že hráči jdou do soubojů a padají do střel, tak jim to odpustí, ale pokud to tak není a tým prohrává, tak to fanoušci z tribuny vidí.

Když mají pocit, že někteří hráči nemakají na sto procent, tak to chtějí vysvětlit. Hráči potřebují fanoušky, aby je podporovali, ale ti od nich také chtějí nějaké výkony.

S mikrofonem za hokejem 16:30-20:00. Poslouchejte zápasy 21. kola nejvyšší domácí hokejové soutěže s reportéry Radiožurnálu Sport, kteří v živých vstupech komentují vývoj utkání.

 

Konec Slavomíra Lenera ve vedení svazu. Nechtěl pokračovat třeba i kvůli aféře Tomáše Krále. Jak vnímáš celou kauzu?

Sláva Lener už toho měl dost, poslední dobou se na něj snesla velká kritika, co se týče neúspěchu posledních dvanácti let, že se nám nedaří. A kauza s Tomášem Králem ho vyprovokovala a chtěl dát najevo svůj názor, že dál nechce v organizaci pracovat, a proto vystoupil. Má na to své právo. Když řekl, že nesouhlasí, že by Tomáš Král měl odstoupit, tak to prostě řekl. Myslím, že Sláva je v důchodovém věku a neměl zapotřebí být terčem kritiky.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související