Kladno se nadechlo k výborným výkonům, šance na udržení existuje, hodnotí Martin Procházka

Česká hokejová reprezentace potvrdila nominaci na olympijské hry. Nemělo by v ní být více jmen z české extraligy? Martin Růžička se stal legendou Třince. Proč mu jsou Oceláři souzení? Hokejisté Kladna bodovali popáté v řadě. Co se v klubu Jaromíra Jágra změnilo? Poslechněte si Čistou hru s hokejovým expertem Martinem Procházkou.

Koho typuješ na vítězství na olympijském turnaji v Pekingu?

Vzhledem k tomu, že nejedou hráči z NHL, tak turnaj bude velice vyrovnaný. Doufám, že náš tým překvapí, věřím tomu. Tím, jak je na něj tlak i kritika, tak to může paradoxně pomoci, tým se může stmelit a semknout. Zkušený tým mají Finové, mají i starší hráče, než máme my. Takže ti budou velkým favoritem.

Finové sází na ověřené útoky, bude něco podobného i u našeho týmu?

Čtěte také

Řekl bych, že Filip Pešán na tom budu s Petrem Nedvědem pracovat. Je tam souhra Sobotka – Červenka, hráči, kteří spolu hrávali dřív, je tam šance i pro Honzu Koláře se Stránským. Budou tam dvojice, trojice, na kterých se dá tvořit, to samé v obraně. Šancí je hodně, záleží na tom, jak to trenéři poskládají.

Koho bys nominoval na kapitána našeho týmu?

Dlouhá léta byl kapitánem Honza Kovář, uvidíme, jakou pozici dostane Roman Červenka. Budou to takoví dva tahouni, lídři týmu, takže mezi nimi se bude rozhodovat o kapitánském céčku.

Pojďme na hokejovou extraligu. Kladno bodovalo popáté v řadě, v tabulce mají náskok na poslední Zlín už 14 bodů. Je podle tebe reálná meta 13. pozice, tedy příčka, kde je jistota udržení? Aktuálně ji okupují Karlovy Vary – Kladno ztrácí na Vary 11 bodů.

Je to reálné, Kladno se nadechlo. Paradoxně jim pomohl průvan v kabině, kdy došlo na ledě k šarvátce mezi některými hráči. Vypadá to, že se vyčistil vzduch, jako kdyby to týmu pomohlo. Kladno začalo hrát mnohem lepší hokej, hráči si uvědomili, že musejí hrát disciplinovaně, obětavě, nejsou tak často vylučovaní, začala jim výborně fungovat přesilovka v provedené s Tomášem Plekancem. Ten teď řídí celou ofenzívu Kladna, které se nadechlo po Novém roce k výborným výkonům. Myslím si, že 11 bodů je reálných.

Všiml jsem si emocí Jaromíra Jágra na lavičce, po dlouho době jsem ho viděl upřímně se smát. Měl jsi možnost si s ním povídat?

Včera jsem ho potkal na Kladně na zimáku, kde jsme měli trénink. Říkal, že výborně hrají přesilovky, že na tom zapracovali. Má dobrý pocit z týmu, hrají obětavě, disciplinovaně. Kladno dělá body se silnými soupeři, vyhráli na Spartě, bodovali v Pardubicích. Kladno se nadechuje a mohlo by těch jedenáct bodů zvládnout.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související