‚Jedeme pro Gina,‘ prohlásil vítěz desáté etapy na Tour de France. Bilbao vyhrál pro Mädera

12. červenec 2023

Hodně emotivní vítězství zažil na Tour de France Pello Bilbao. Španělský cyklista ovládl ve spurtu skupinky uprchlíků desátou etapu a výhru věnoval kamarádovi Ginu Mäderovi, který před měsícem zemřel po pádu při závodě Kolem Švýcarska.

Když Bilbaovi v cíli soupeři gratulovali, několikrát při krátkém rozhovoru nezapomněl zmínit, že se tak snažil i kvůli Ginovi Mäderovi.

Byli to nejen kolegové v týmu Bahrain Victorious, ve kterém dělá sportovního ředitele Roman Kreuziger, ale také opravdoví přátelé. Vždyť Mäder svého psa dokonce pojmenoval podle Bilbaova křestního jména Pello.

A když švýcarský cyklista tragicky zemřel, vyhlásil Bilbao, že naváže na jeho charitativní odkaz a po jeho vzoru věnuje peníze na sázení nových stromů. Euro za každého soupeře, kterého nechá za zády v jednotlivých etapách Tour de France.

Nyní když španělský jezdec protnul cíl desáté etapy a poprvé v kariéře vyhrál na Tour, vytryskly z něj všechny emoce. 

„On je tím jediným důvodem. Bylo fakt těžké se připravit na Tour, pořád jsem na něj musel myslet. Pomohla mi rodina, která mě uklidňovala a říkala, abych svou energii proměnil v něco hezkého na Tour. Tohle vítězství je výjimečné. Je pro Gina,“ řekl v slzách v cíli desáté etapy Tour de France její vítěz Pello Bilbao a ukazoval při tom na místo na dresu, kde má on i celý tým heslo „Ride for Gino“, tedy Jedeme pro Gina. Tentokrát se to Bilbaovi opravdu povedlo.

autoři: Jan Suchan , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás