Extrémní počasí ovlivní i sportovní události, nejvyšší fotbalová liga odložila veškeré víkendové zápasy

13. září 2024

Extrémní počasí nepříznivě dopadá i na kulturní a sportovní akce, z nichž některých se měly zúčastnit tisíce až desetitisíce lidí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může od čtvrtka do neděle na některých místech v Česku spadnout víc než 300 milimetrů srážek.

Kvůli silným dešťům a hrozícím povodním v Česku odložila Ligová fotbalová asociace (LFA) celý program 8. kola první ligy i 9. kola druhé nejvyšší soutěže. Náhradní termíny zápasů, které se měly hrát o víkendu, zatím neurčila. LFA o tom informovala v tiskové zprávě.

„Rozhodnutí bylo přijato v souladu s rozpisem celostátních soutěží, na základě nepříznivé předpovědi počasí, a především kvůli bezpečnosti hráčů, fanoušků i všech ostatních osob podílejících se na organizaci zápasů. Dalším klíčovým faktorem při rozhodování byla rovněž společenská odpovědnost. Členové integrovaného záchranného systému, kteří běžně asistují při organizaci zápasů, budou nezbytně potřební v terénu při pomoci obyvatelstvu,“ uvedl výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

A podobně chce postupovat třeba také v Českých Budějovicích předseda okresního svazu Libor Šolc. Fotbalové zápasy v nižších soutěžích by tak kvůli extrémnímu počasí mohly být odložené.

Přesouvání sportovních akcí

Organizátoři Velké pardubické s předstihem oznámili, že poslední kvalifikace na závěrečný závod se nepoběží. Pořadatelé překážkových dostihů už mají náhradní termín – 22. září. Podobný osud potkal Letní cenu města Pardubic s rovinovými dostihy a dostihy přes proutěné překážky, která se bude konat 23. září.

Víkendový program zrušila i baseballová extraliga. Ve finálové sérii Draci Brno vedou nad městskými rivaly Hrochy 3:0, jen jedná výhra je dělí od obhajoby titulu, ale o víkendu ji určitě neoslaví.

Víkendová mistrovství mládežnických družstev v šesti městech napříč republikou se posouvají na jiný termín. Neuskuteční se třeba ani sobotní závod RunTour v Brně, na který se přihlásilo více než 1500 běžců.

Varování před extrémními srážkami platí na celé východní polovině republiky, ale také na části Šumavy, Ústecka a Plzeňska. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejňuje aktualizované mapy s přehledem výstrah platných den po dni na svém webu.

Srážky se v průběhu pátku a dalších dnů budou přesouvat na západ. S výjimkou Plzeňského kraje od pátečního večera rovněž na celém území Česka platí výstraha před silným větrem.

„Právě na tu návětrnou stranu hor bude (vítr) ty srážky hnát. To znamená, že severní pohoří počínaje Lužickými horami, především pak Jeseníky, částečně i Beskydy a vlastně celá Morava, tak tam by měly padat ty extrémní srážky,“ uvedl ředitel ČHMÚ Mark Rieder.

Spustit audio

Sledujte nás