Emil byl fantasticky chytrej, naučil se šest řečí, vzpomíná přítel manželů Zátopkových Zdeněk Fator

19. září 2022

Dlouholetý atletický trenér a funkcionář Sparty Praha Zdeněk Fator svůj život svázal se Spartou a byl přítelem Emila a Dany Zátopkových. Poprvé Emila Zátopka viděl běžet v roce 1946 nebo 1947 na Memoriálu Evžena Rosického. „Emil skončil třetí. Bouchly ve mně saze, utíkali jsme ze Strahova dolů a hráli jsme si na Zátopka,“ vzpomíná.

Dá se říct, že Emil Zátopek vás nasměroval k tomu, co budete dělat?

Samozřejmě. Všude se říká, že Dana vyhrála olympiádu za Duklu. Ne, ve Spartě, ona byla u nás. V roce 1950 jsem vyhrál náborový závody na Spartě na kilák a Jirka Lánský tam skočil první na našem území dva metry.

Čtěte také

V roce 1968 jste si potykali?

Dřív. To byli tak přátelští, bezvadní lidé. A teď budu přeskakovat – na prvního máje jsem musel na Spartě sehnat 40 lidí do průvodu. Podařilo se mi to, jenže skončilo to tak, že všichni utíkali z průvodu a v tomhle bytě pak bylo střídavě 45 lidí. S nebožkou ženou jsme vynášeli flašky do popelnice. A přišel Emil s Danou, mému klukovi Jiříkovi byly čtyři roky. Najednou ho Emil čap, hodil ho o na koně a říkal – Jiříčku, jdu ti ukázat soudruha Husáka…

To bylo v roce 1975. Tedy v době, kdy Emil Zátopek pracoval jako dělník?

Ano, dva moji kamarádi dělali v geologickém průzkumu, ředitel byl člen strany KSČ a sehnal Emilovi místo. Tak co s večerama? Šlo se do hospody chlastat. A myslím si, že Emil se tam trošku naučil chlastat, dej mu pánbůh odpočinek. Emil byl tak fantasticky chytrej, šikovnej, naučil se šest řečí.

Zdeněk Faktor, osobní přítel Dany a Emila Zátopkových, s kresbou od slavného kamaráda na tričku

Je přátelství se sportovci něco víc než přátelství, které nepodepsal sport?

Určitě, prostě lidi, kteří jsou okolo sportu, mají jiný nátisk do života.

Proč by dnešní generace neměla zapomenout na Emila Zátopka a Danu Zátopkovou?

Dnešní generace zapomíná na každého, paměť je velice děravá. A národ, který nectí hrdiny, tak je na tom špatně. Emil tu největší fazonu měl od roku 1946 do roku 1956. V Melbourne byl v roce 1956 v maratonu šestý, byl po operaci kýly. Kdyby byl zdravej, tak by to možná vyhrál.

Jaký byl Emil Zátopek v osobním životě? Poslechněte si, jak na manžele Zátopkovi vzpomíná jejich přítel Zdeněk Fator.  

autoři: Lucie Výborná , prh

Související