Do speciální ambulance pro ukrajinské uprchlíky v náchodské nemocnici přichází stále víc pacientů

11. květen 2022 09:03

Uprchlíkům z Ukrajiny je v Oblastní nemocnici Náchod stále k dispozici všeobecná ambulance. Využívat ji mohou utečenci, kteří v Česku ještě nemají praktického lékaře. Ordinace funguje od konce března jednou týdně, a zatímco při jejím otevření přišla jediná pacientka, teď bývá v čekárně plno. Některé zdravotní problémy utečenců ošetřujícího lékaře překvapily. 

Čtěte také

Před ambulancí, která je vyhrazena pro uprchlíky z Ukrajiny, sedí momentálně sedm žen a jeden muž. Jak se ukazuje o chvíli později v ordinaci, jde o Čecha, který z Nového Města nad Metují přivezl dvě ženy z Ukrajiny. Umí rusky a pomáhá jim tak jako tlumočník.

První mladá žena potřebovala lék na alergii, druhá má potíží víc a bude muset ještě k neurologovi.

Od lékaře libanonského původu Ziada Jamala se ale dozvídá dobrou zprávu. Už provedené vyšetření nepotvrdilo obavy z onkologického onemocnění.

Jinak jsou ale onkologické problémy u uprchlíků z Ukrajiny poměrně časté.

„Překvapilo mne to, opravdu. Protože se to vyskytuje i v mladší generaci, s tím se v Čechách moc nesetkáte. Například ročníky narození 1977, 1983 nebo 1985. Tedy osoby, které ještě nemají ani 45 let,“ potvrzuje lékař Ziad Jamal.

Čtěte také

Často také uprchlíkům pomáhá s psychickými problémy. „Stále chodí lidé, kteří si stěžují například na bušení srdce nebo depresivní onemocnění, samozřejmě.

Jinak ale mají pacienti z Ukrajiny stejné potíže jako Češi. Potřebují například léky na alergie, žádanky na nejrůznější odborná vyšetření a podobně.

Ordinace pro uprchlíky je v náchodské nemocnici otevřena jednou týdne, v případě potřeby pomáhají lékaři s jazykovou bariérou zdravotní sestry z Ukrajiny.

Spustit audio

Související