Tisíce uprchlíků z Ukrajiny zatím neznamenají pro nemocnice v Královéhradeckém kraji velkou zátěž

17. březen 2022 08:43

Z Ukrajiny do Česka se postupně přesouvají další a další lidé, kteří utíkají před válkou. Pro nemocnice v Královéhradeckém kraji zatím příliv uprchlíků neznamená žádnou nadměrnou nebo nezvladatelnou zátěž. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Kolik lidí z Ukrajiny je aktuálně hospitalizovaných v nemocnicích v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

Jsou to jednotky případů, například ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové jde o dva pacienty, v Trutnově nemají hospitalizovaného ani jednoho, pouze jedna maminka strávila několik dní v trutnovské porodnici poté, co tam porodila zdravou holčičku.

Podobně jsou na tom i další nemocnice v Královéhradeckém kraji, pokud jsou někde hospitalizovaní pacienti s ukrajinským pasem, jde maximálně o jednotky lidí. A nemocnice navíc ještě připomínají, že tahle statistika zohledňuje všechny Ukrajince a nedá se z ní poznat, jestli jde o uprchlíky nebo třeba o lidi, kteří tu už žijí a pracují dlouhodobě.

Dá se předpokládat, že tenhle stav vydrží?

Čtěte také

Počty hospitalizovaných se odhadnout úplně nedají, co ale pravděpodobně poroste, to jsou statistiky u dalších zákroků jako je ošetření a vyšetření. Do Česka před válkou utíká i řada onkologických pacientů nebo lidí, kteří budou potřebovat například dialýzu.

Zatímco dialýza nepočká a je potřeba jí řešit okamžitě - i proto se už pacienti v nemocnicích s tímhle problémem hlásili - onkologické léčbě třeba týden prodlení zase tak moc nevadí. Takové pacienty nejdřív čeká vyšetření, někteří už ho mají za sebou, a až potom tedy přijde samotná léčba. Ani ta ale většinou nevyžaduje hospitalizaci.

S jakými problémy se zatím pacienti na nemocnice obrací nejčastěji?

Čtěte také

Zatím jde zejména o specializovaná vyšetření ve specializovaných ambulancích, kde by se pacienti měli dozvědět podrobnosti o případné další léčbě.

A co se týče případných hospitalizací, tak například podle mluvčího Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jakuba Sochora jsou hospitalizovaní pacienti například s plicní embolií.

Na možný nárůst počtu pacientů mají zatím nemocnice dostatečné kapacity a nemělo by to naše zdravotnictví nijakým způsobem zahltit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související