Hradec Králové rozdal výroční ceny města výjimečným osobnostem. Letos je ale doprovází kontroverze

7. květen 2024 09:02

Hradec Králové včera udělil významným osobnostem města výroční ceny. Ocenění rozdává hradecká radnice každoročně. Letos bylo ale slavnostní předávání částečně zastíněné incidentem, kdy zastupitelé na poslední chvíli zasáhli do seznamu oceněných. Podrobnosti zjišťovala reportérka Natálie Poláková. 

Nejprve ta dobrá zpráva - kdo letos výroční ceny dostal?
To nevyšší ocenění, kterým je Cena doktora Františka Ulricha, letos získal lékař a biochemik Jaroslav Dršata za celoživotní práci v oboru lékařské biochemie.

Čtěte také

Další je ocenění Primus inter pares, které město uděluje za výjimečné, dlouhodobé výsledky v oblasti kultury, vědy, výchovy či sportu. To si převzal Ivan Škaloud za dlouholeté vedení hradeckého hudebního klubu AC.

Dále město udělilo letos poprvé cenu Hradecké srdce, kterou převzal Luděk Jaeger za záchranu tonoucího člověka.

Kromě slávy ale letošní udílení cen doprovází i silné rozčarování. Co přesně se stalo?
Na cenu Primus inter pares byli kromě už zmíněného Ivana Školaudy nominovaní také manželé Blanka a Miroslav Mikátovi - ochránci přírodní památky Na Plachtě, kteří se zasadili o to, aby toto území bylo vyhlášeno jako chráněná lokalita. Od více než třicetičlenné výběrové komise dostali nejvíce bodů a jako laureáty je navrhla také rada města.

Čtěte také

Nicméně ocenění nakonec nezískali. Zastupitelstvo totiž na návrh zastupitele Romana Chlíbka za ODS změnilo způsob hlasování. Místo rozhodování o všech laureátech najednou hlasovali o každém návrhu zvlášť a cenu pro manžele Mikátovy nakonec neschválili. Pro bylo pouze 15 zastupitelů.

Proč zastupitel Chlíbek tuto změnu navrhl?
Argumentoval tím, že by cenu měl dostat pouze jeden laureát. Podle něho to vyplývá i z názvu ocenění, které v překladu zní "první mezi rovnými". Nicméně vedoucí odboru kultury hradeckého magistrátu Aleš Mokren přímo na zasedání upozornil na to, že v minulosti se už stalo, že cenu dostalo více lidí najednou.

Hradec Králové rozdal výroční ceny města

Původní návrh oceněných předkládala nezávislá náměstkyně primátorky Ilona Dvořáková a podle jejích slov nic dopředu nenasvědčovalo tomu, že by s návrhem měly být problémy.

„Radou města tato nominace prošla bez jakýchkoliv komentářů. Zároveň jak před zasedáním rady, tak zastupitelstva, máme vždy setkání koaličních klubů, kde se vyjadřujeme ke sporným bodům tak, abychom je dokázali vyřešit a nemuseli to řešit přímo na zastupitelstvu. A toto se v tomto případě nestalo, říká náměstkyně Dvořáková.

Čtěte také

Ta navíc zdůraznila, že postup zastupitelstva je podle ní neúctivý vůči nominovaným manželům Mikátovým.

Jak to celé přijali právě manželé Mikátovi?
Já jsem se setkala s Blankou Mikátovou, která mi řekla, že si cení zejména oné nominace a to, že s manželem cenu nakonec nemají, okomentovala takto: „Přičítám to i tomu, že jsme před několika lety postavili proti stavbě silnice přes přírodní památku. To tenkrát bylo vnímáno velmi nelibě.“

Tady je potřeba upřesnit, že manželé Mikátovi se před čtyřmi lety postavili proti plánu tehdejšího vedení města v čele s exprimátorem Alexandrem Hrabálkem (ODS) na stavbu silnice na okraji přírodní památky Na Plachtě, ke které nakonec nedošlo.

Někteří zastupitelé, kteří nyní manžele Mikátovy nepodpořili, byli tehdy v radě města, která stavbu prosazovala. Já jsem část z nich oslovila s žádostí o vyjádření, nicméně na ni nereagovali.

Spustit audio

Související