Djoković po vítězství na Australian Open hovořil o největší sportovní výzvě v životě

30. leden 2023

Ležící a plačící Novak Djoković uprostřed týmu srbského tenisty. Takový obrázek z boxu šampiona obletěl krátce po posledním úderu finálového utkání na Australian Open sociální sítě. Srbský tenista si ve finále poradil s Řekem Stefanosem Tsitsipasem a dosáhl tak na dvaadvacátý grandslamový titul v mužské dvouhře. Poslechněte si, jaká byla jeho cesta za dalším triumfem.

Djoković pak při ceremoniálu přiznával, že šlo o jednu z největších výzev v jeho životě. Vyprávěl, že musel ustát všechny okolnosti, při návratu do země, ve které minulý rok nemohl startovat. Děkoval všem lidem, kteří ho i tak vřele přivítali, a i kvůli nim mohl hrát svůj nejlepší tenis.

Přiznal, že cesta k současnému titulu byla vzhledem ke všem okolnostem tou nejnáročnější, po které se kdy vydal.

Djokoviće loni australské úřady po rozhodnutí soudu deportovali ze země. Pro tamní vládu byl nebezpečný kvůli názorům na očkování proti koronaviru, které bylo tehdy povinné, a které srbský tenista odmítal.

Kvůli tomu přišel i o další velké turnaje v Americe včetně US Open, ve Wimbledonu sice obhájil titul, ale přišel o body, kvůli rozhodnutí tenisových organizací, které reagovaly na londýnský zákaz startu ruských a běloruských reprezentantů. Ve světovém žebříčku spadl mimo nejlepší pětku, ale i tak se dokázal vrátit na vrchol, tam, kde ho řada hráčů vidí.

autoři: Jaroslav Plašil , Radiožurnál Sport
Spustit audio

Související

Sledujte nás