Česká výprava se na světovém šampionátu atletů spoléhá především na oštěpaře. Zacinká to v Eugene?

18. červenec 2022

V pátek 15. července startuje v americkém Eugene 18. mistrovství světa v atletice. Budou na stadionu, který před dvěma lety prošel rekonstrukcí, padat světové rekordy nebo alespoň rekordy šampionátu? Paradoxem je, že mistrovství světa atletů se ve Spojených státech amerických koná vůbec poprvé. Česká výprava čítá 24 jmen a útok na medaile se očekává především od oštěpařů. V živých vstupech bude posluchače Radiožurnálu Sport z místa dění informovat reportér Jakub Marek.

Čtěte také

Nor Karsten Warholm se stal prvním mužem, kterému se podařilo na distanci 400 metrů překážek prolomit hranici 46 vteřin, když při svém olympijském triumfu posunul hodnotu vlastního světového rekordu na 45.94. V Eugene bude chtít dokonat svůj zlatý hattrick na světových šampionátech. Nad jeho formou ovšem visi otazník, jelikož při svém jediném letním startu na Diamantové lize v Rabatu odstoupil už v úvodu závodu kvůli svalovému zranění.

Švédský tyčkařský fenomén Armand Duplantis je v současnosti neohroženým vládcem své disciplíny. Je světovým rekordmanem v hale i pod otevřeným nebem. Halové světové maximum letos posunul hned dvakrát až na 620 centimetrů. Venkovní svěťák pak vylepšil na nedávném mítinku Diamantové ligy ve Stockhlomu, kde se překonal 616 centimetrů. Celkem už v 35 závodech překonal šestimetrovou hranici.

A kdo se stane nejrychlejším mužem a ženou světa? Sprinterská show na 100 metrů má u něžného pohlaví hlavní favoritku v Shelly-Ann Fraser-Pryceovou. Letos jí patří dva nejrychlejší světové časy, když zaběhla shodně 10.67 a ukázala, že ani v 35 letech neztratila nic na své rychlosti. Největšími soupeřkami by jí měly být její krajanky, ať už se jedná o druhou nejrychlejší ženu historie a dvojnásobnou olympijskou vítězku Elaine Thompson-Herahovou nebo bronzovou z Tokia a vítězku letošního jamajského mistrovství Shericku Jacksonovou. Nervydrásající bitvy se ale dají očekávat napříč všemi atletickými disciplínami. 

Z českých atletů mezi nejzkušenější borce patří překážkář Petr Svoboda a oštěpař Vítězslav Veselý. Budou oni oporami české výpravy nebo se prosadí dravé mládí? Čeští atleti mají šanci udělat velký úspěch od 15. do 24. července.

Během úvodních tří závodních dní předvedla nejsympatičtější výkon Tereza Hrochová, která na maratonské trati doběhla na sedmnáctém místě v čase 2 hodiny 30 minut a 39 vteřin. Podaří se v dalším programu někomu z českých reprezentantů probojovat mezi elitní desítku?

Česká výprava:

Muži:

Marek Bárta (disk)
Michal Desenský (4x400 m)
Vít Hlaváč (chůze 35 km)
Jan Jirka (200 m)
Radek Juška (dálka)
Ondřej Kopecký (desetiboj)
Matěj Krsek (4x400 m)
Pavel Maslák (4x400 m)
Vít Müller (400 m př., 4x400 m)
Filip Sasínek (1500 m)
Petr Svoboda (110 m př.)
Jiří Sýkora (desetiboj)
Patrik Šorm (400 m, 4x400 m)
Jakub Vadlejch (oštěp)
Vítězslav Veselý (oštěp)

Ženy:

Tereza Ďurdiaková (chůze 35 km)
Tereza Hrochová (maraton)
Helena Jiranová (100 m př.)
Eliška Martínková (chůze 20 km)
Kristiina Mäki (1500 m)
Diana Mezuliáníková (1500 m)
Nikola Ogrodníková (oštěp)
Amálie Švábíková (tyč)
Lada Vondrová (400 m)

Všechny hlavní atletické soutěže probíhají v noci českého času od 22 do 5 hodin. Ale situaci v Eugene monitorujeme každý den i v časy, kdy probíhají kvalifikační kola jednotlivých disciplín. Ideální program na dlouhé letní večery? Poslouchat Radiožurnál Sport a nenechat si ujít nic podstatného z vystoupení elitních českých atletů a světových hvězd královny sportů.

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás