Bronzová Martina Sáblíková: Poslední čtyři kola jsem vydržela kvůli malýmu, co se má narodit. Rodina je nejvíc

11. únor 2022

Martina Sáblíková je naší historicky nejúspěšnější sportovkyní zimních olympijských her. Na letošních hrách ve čtvrtek dosáhla na svou sedmou olympijskou medaili. „Chtěla bych poděkovat všem, kteří fandí nám všem sportovcům a celému českému týmu, protože to strašně potřebujeme. Věřte, že na start jdeme s tím, abychom odvedli to, co máme v sobě. Co můžeme všechno vydat, to vydáme. Děkujeme za podporu,“ vzkazuje fanouškům Martina Sáblíková, která se už brzy stane tetou. 

Dojala jste spoustu lidí, když jste říkala, že jste si během závodu v nějakou těžkou chvíli vzpomněla, že budete teta brzy v dubnu, a to vám dalo velkou sílu. To je v tom olympijském fofru čas na to, aby si člověk v nějakou chvíli řekl „budu teta“?

Čtěte také

Každej závod je jinej, ale včerejší závod mě opravdu drželo na nohách spoustu lidí. Abych si udržela v hlavě optimismus. Samozřejmě i před startem se člověk snaží nějakým způsobem namotivovat. Na mě výborně funguje, když si řeknu, pro koho bych to chtěla jet nebo kdo mi třeba pomohl nejvíc. To v tuhle chvíli pro mě bylo taková alfa omega všeho – jet to pro toho malýho, co se má narodit.

Všichni, kdo mě znají, tak ví, že hrozně moc miluju tenhle sport, ale co miluju daleko víc, je moje rodina.
Martina Sáblíková

Dostávala jsem z domu zprávy, že jedinej, kdo mu může dát takovou bojovnost, jsem já a že to nesmím vzdávat předem. Ty čtyři kola do cíle jsem si říkala, že jestli to pro někoho mám vydržet, tak je to jedině on.

Myslíte si, že až se jednou narodí a trošku povyroste, že mu tu placku fakt dáte?

(směje se) Tak když ji nerozbije, tak určitě, já s tím nemám vůbec žádnej problém. Strašně se těším. A všichni, kdo mě znají, tak ví, že hrozně moc miluju tenhle sport, ale co miluju daleko víc, je moje rodina. Takže pokud mu to udělá radost a bude ho to nějakým způsobem motivovat k čemukoliv, co si usmyslí, že bude v životě dělat, tak určitě ta placka je k dispozici.

Martina Sáblíková na třetím místě po olympijském závodě na 5000 metrů

Je včerejší medaile v něčem jiná na rozdíl od těch šesti předešlých?

Určitě designem. (směje se) Ale z mého pohledu je čím dál neuvěřitelnější, když si na to pódium můžu jít stoupnout. Dřív, když mi bylo 22 a šla jsem tam poprvé, tak to samozřejmě bylo supr, užívala jsem si to a užívám si každou medaili. Ale čím je člověk starší a může se ten pocit a výkon a všechno kolem opakovat znovu a znovu, to je daleko cennější.

Hlavně, když člověk pak tu medaili nemá a najednou ji získá, tak i zpětně si uvědomí a ocení to, co se mu povedlo. A nikdy není smutnej z toho, že byl třeba „až druhej“. Ale ty úspěchy, když člověk ze sebe vydá všechno, to jsou nezapomenutelný okamžiky.

Jak vypadá u Martiny Sáblíkové den po závodě? Na co myslí těsně před startem? Jak se trénuje poslední dny před závodem? A kdy naposledy brečela? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma
Spustit audio

Související