Biden nazval Putina diktátorem. USA uzavírají vzdušný prostor ruským letadlům. Válka na Ukrajině, den sedmý

2. březen 2022

Spojené státy uzavřou svůj vzdušný prostor ruským letadlům. Země ale nevyšle své vojáky, aby bránili Ukrajinu proti ruské invazi. Řekl to americký prezident Joe Biden v tradičním projevu v Kongresu o stavu unie. Ukrajinu ujistil o americké podpoře a slíbil jí další pomoc. Spojené státy zároveň podle Bidena vojensky posílí evropské členy NATO na hranicích s Ukrajinou a Ruskem.

„Vladimir Putin se před šesti dny pokusil otřást svobodným světem. Ale hrozně se přepočítal. Myslel si, že vpadne na Ukrajinu a svět se přizpůsobí. Místo toho se setkal s takovou silou, kterou nikdy nepředpokládal ani si nedovedl představit. Setkal se totiž s ukrajinským lidem. Ten v čele s prezidentem Zelenským inspiruje celý svět svou odvahou a odhodláním,“ řekl prezident Joe Biden.

Čtěte také

„Lidé se snaží zastavit tanky vlastními těly. Od studentů po důchodce, všichni vzali do ruky zbraň a šli bránit svou zemi,“ dodal.

„Putinova válka byla předem naplánovaná a nevyprovokovaná. Odmítl opakované snahy o diplomacii,“ uvedl Biden, který ruského prezident v projevu označil za diktátora. „Když diktátoři za svoji agresi nezaplatí, způsobí ještě více chaosu,“ řekl.

Kyjev a Charkov pod palbou

Ruské síly na Ukrajině nyní cílí své útoky především na Kyjev, Cherson na jihu země a Charkov na východě, řekl v úterý podle agentury Unian poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.

Ruské síly 1. března vstoupily do Chersonu, uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko. V Charkově si ostřelování centra města a rezidenčních oblastí vyžádalo pravděpodobně přes deset mrtvých mezi civilním obyvatelstvem.

„Největší ohnisko je Cherson. Tam se odehrávají pouliční boje... Druhým ohniskem je severozápadní směr od Kyjeva, kde se nepřítel pokouší seskupit a přeskupit a my na něj podnikáme mohutné dělostřelecké údery,“ sdělil podle agentury Unian Arestovyč z prezidentské kanceláře.

Společnost Člověk v tísni vybrala na pomoc Ukrajině už přes 790 milionů korun.

autoři: Jan Pokorný , lup , and
Spustit audio