Biatlonistkám pomáhá s rychlostí bývalý slovenský reprezentant Bajčičák. Kondice Češek ho překvapila

14. červenec 2023

Roky býval soupeřem Lukáše Bauera, nyní ale proti českým sportovcům nebojuje. Naopak, snaží se jim pomoci. Bývalý slovenský běžec na lyžích Martin Bajčičák, který se ve své kariéře dostal třikrát i na stupně vítězů na Světovém poháru, je totiž už několik měsíců jedním z trenérů českých biatlonistek. Ze soustředění v Rakousku poskytl účastník pěti olympijských turnajů rozhovor pro Radiožurnál Sport.

Jak vám to s českými biatlonistkami zatím jde?
Myslím, že zatím to jde dobře. V týmě jsem dva a půl měsíce a samozřejmě se tedy ještě stále poznáváme. Myslím si, že se nám daří naplňovat tréninkový plán, ale nejdůležitější je, že děvčata jsou zdravá. 

Jste specialistou na běžeckou přípravu, což je u českých biatlonistek úplnou novinkou. V minulé sezoně dohlížel na běh i střelbu hlavní trenér Egil Gjelland Jaké se vám spolupracuje? Máte na tréninky podobný pohled nebo jste vnesl nové věci?
Myslím, že se ode mě očekává, že nějakou změnu udělám, na začátek jsme se ale dohodli, že bude tak dvacetiprocentní. Požadavky byly takové, abych se soustředil na techniku, když je Gjelland na střelnici, protože si nejde všímat dvou věcí na jednou. Další požadavek byl zlepšit sílu vrchní části těla, především u Markéty Davidové, což je práce v posilovně. Tam jsem viděl deficit, kdy bychom mohli zapracovat.

A naději vkládám i do rychlostních tréninků - kratší úseky, aby byla děvčata živá a dokázala zrychlit. S Egilem se nám velmi dobře spolupracuje, umíme věci konzultovat. Zatím jsem spokojený.

V minulosti jste působil jako trenér na Slovensku a v Polsku v lyžařských i biatlonových týmech. Jak na tom jsou v české biatlonistky v porovnání s Paulínou Bátovskou Fialkovou a ostatními sportovci, kteří vám prošli pod rukama?
Markéta Davidová, Jessica Jislová nebo Tereza Voborníková mě překvapily. Když jsem nastavil nějaké tréninky, co se týče délky a zátěže, byly schopné snášet víc, nebylo to pro ně nic. U některých běžkyň, především těch specializovaných v Polsku, jsem tedy viděl, že ty výjezdy byly trochu rychlejší, ale tento tým je velmi silný, velmi profesionální a dobře se mi s nimi pracuje.

Jak přesně bude Martin Bajčičák zlepšovat rychlost českých biatlonistek a jak se k práci u českého týmu vůbec dostal? Poslechněte si celý rozhovor v audioboxu.

autoři: Jan Suchan , bac
Spustit audio

Sledujte nás