Biatlonista Krčmář: Olympiáda je nejvíc. Vždy jsem snil o tom, že vedle mého jména bude česká vlajka

Na předchozích hrách v Koreji se postaral o jednu z největších senzací českého týmu. Biatlonista Michal Krčmář získal olympijské stříbro, přestože do té chvíle stál na stupních vítězů ve Světovém poháru jen jednou. Letos ho čeká obhajoba medaile v Pekingu. Jak se za poslední čtyři roky změnil? Jak se v olympijské vesnici chrání před koronavirem? A co očekává od olympijského závodu?

Co pro vás znamená olympiáda? Reprezentovat pro vás bylo vždy důležité, ale je to na olympiádě trochu jiné?

Určitě ano. V našem sportu je olympiáda nejvíc. Je to vrcholná akce jednou za čtyři roky. Vždy jsem jako malý kluk snil o tom, že vedle mého jména bude česká vlaječka. To se mi splnilo i na Světovém poháru, ale na olympiádě to člověk vnímá víc. Je to závod čistě za Českou republiku a olympiáda pro mě znamená hrdost – něco, že člověk může republiku ukázat ve světě. 

Čtěte také

Byl jste už jako kluk takový, že pokud jste zrovna nezávodil, tak jste si sedl k olympiádě a hltal jste to?

Přesně tak. První vzpomínky z dětství mám na Nagano, kdy mi bylo osm let. Pamatuji si hokejový turnaj. Mám mžitky ze čtvrtfinále s Amerikou, nájezdy v semifinále proti Kanadě a vítězný gól s Ruskem. To jsou takové mžitky, na které si vzpomínám. Pamatuji si i letní olympiády. Vstával jsem na přenosy, kdy Katka Emmons střílela o medaile. Vždy si dělám takový svůj přehled, kdy se co děje a rád sleduji i ostatní sporty. 

Máte to tak i teď?

Musím říct, že jo. Hned ve středu jsme s trenéry na pokoji sledovali první zápas curlerů. Pamatuji si, že v Pchjongčchangu jsme měli na zdi vylepený přehled, kdy se co jede a psali jsme tam TOP výsledky. Celý tým měl přehled. To ve mně zůstalo.

Nenechte si ujít olympijskou atmosféru, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte sport na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

autoři: Jan Suchan , vla
Spustit audio

Související