Atletický mítink Zlatá tretra očekává první skok tyčkaře nad šest metrů

27. červen 2023 14:05

Mimořádně úspěšný a populární je v pouhých 23 letech švédský tyčkař Armand Duplantis. Už šestkrát posunul halový nebo venkovní světový rekord a je považován za tahák všech atletických mítinků. Dnes bude podruhé v Ostravě na mítinku Zlatá tretra Ostrava.

Čtěte také

Třiadvacetiletý Armand Gustav Duplantis přezdívaný Mondo je rodákem z Louisiany, po otci Gregovi, bývalém tyčkaři je napůl Kajun, což jsou původní francouzští osadníci právě z Louisiany a napůl Fin. Matka Helena je bývalá švédská sedmibojařka a volejbalistka. Duplantis je v současnosti největší atletickou hvězdou.

A Duplantise se povedlo do Ostravy přivést podruhé. Poprvé to bylo v roce 2021. Duplantis teď překonává rekordy podobně jako před ním Ukrajinec Sergej Bubka o jednu a půl generaci dříve. Bubka posunul světový rekord celkem 17krát od roku 1984 do roku 1994 celkově o 31 centimetrů. O dvacet let později jeho maximum posunul jednou Francouz Lavillenie, ale v posledních třech letech už přišel čas Armanda Duplantise. Jeho rekordy mají teď hodnoty 621 centimetrů venku a 622 v hale.

Poprvé v Ostravě by tak měl padnout výkon nad šest metrů. Současný rekord Zlaté tretry je 593 centimetrů Američana Sama Kendrickse z roku 2019.

Spustit audio