V Horní Suché se rozhodli koupit část kolonie finských domků v majetku Heimstaden

26. duben 2024 07:20

Pětinu kolonie finských domků v Horní Suché na Karvinsku chce vlastnit obec. Zastupitelé rozhodli, že o koupi budou jednat s majitelem bývalých bytů OKD, společností Heimstaden. Původně v Horní Suché zvažovali koupi celé kolonie, z finančních důvodů se ale rozhodli pouze pro její část v lokalitě Pod tratí. Majitel ji ocenil na více než 27 milionů korun. Je ale ochotný jednat o slevě.

K rozhodnutí dospěli zastupitelé Horní Suché po více než dvouhodinové diskuzi. Koupě finských domků na jedné straně zatíží rozpočet obce, na druhé straně dá větší jistotu jejich obyvatelům. Koupí 16 dvojdomků v lokalitě Pod tratí chce starosta Jan Lipner (STAN) začít, aby na radnici zjistili, jak to bude fungovat.

„Ti nájemníci tam chtějí zůstat, chtějí si to odkoupit minimálně za splátky. Chceme si ověřit, že to funguje. Myslím si, že to fungovat bude,“ říká starosta.

Další stovky lidí bydlí v dalších 89 domcích v sousedství. Čtvrt miliardy korun za celou kolonii ale obec zaplatit nechtěla.

Tisíce finských domků

Podle generálního ředitele Heimstaden Jana Rafaje firma vlastní v regionu tisíce finských domků. Mnohé z nich jsou zanedbané a technicky nevyhovují dnešním standardům a nejraději by je prodali právě obcím.

„Myslíme si, že nejzajímavějším potenciálním vlastníkem je obec už z toho důvodu, že může ucelené území, které tady máme, sama spravovat, nebo se může rozhodnout rozprodávat je stávajícím nájemníkům,“ říká Rafaj.

Heimstaden podle Jana Rafaje momentálně jedná třeba s Havířovem a Doubravou. I v Horní Suché chtějí domky pod tratí koupit rychle. I kvůli tomu, aby v nich do září stihli vyměnit vytápění. Se starými kotly by jinak porušovali zákon.

Spustit audio

Související