Z paralympiád má liberecký stolní tenista Jiří Suchánek dvě bronzové medaile, teď se chystá na listopadové mistrovství světa

16. říjen 2022

Má dvě bronzové medaile z paralympiád. Liberecký stolní tenista Jiří Suchánek je získal ve dvouhře v Riu a ve čtyřhře s Petrem Svatošem v Tokiu. Myslí také na Paříž 2024. Teď má ale před sebou další vrchol – listopadové mistrovství světa ve španělské Granadě. Právě k němu se momentálně upíná.

„Vzhledem k tomu, že mistrovství světa míváme jednou za čtyři roky, tak pro mě to jsou v podstatě paralympijské hry. Já opět obhajuji bronzovou z mistrovství světa 2018, takže ty cíle jsou ideálně dostat se do čtvrtfinále, a pak se uvidí. Samozřejmě bude hodně záležet na losu,“ vnímá realitu stolní tenista reprezentující za zelenými stoly Liberec.

Po nehodě v sedmnácti letech zůstal na vozíku. Až po úrazu se začal věnovat naplno sportu. Na mistrovství světa ho nečeká nic snadného. Na rozdíl od předchozích šampionátů chybí nominace, turnaj se od začátku bude hrát vyřazovacím způsobem. Do Granady se vydá na začátku listopadu.

„Odletím do Granady, zahraju si jeden zápas a uvidí se, jestli budu hrát dál, anebo budu čekat na to, až přistane letadlo, které mě odveze zpátky domů,“ zhodnotil Jiří Suchánek. Přípravu musí pečlivě naplánovat. I s ohledem na přístupnost jednotlivých hal. Potřebuje bezbariérový přístup. Navíc do Liberce to je pro něj kus cesty. Bydlí totiž ve Zdechovicích nedaleko Přelouče.

Jiří Suchánek už zmínil, že je mu souzené třetí místo. Vnímá, že konkurence se mění. Je vyrovnanější, než když se mezi světovou elitu začal prokousávat. Vedle mistrovství světa hledí také dál – příští rok na evropský šampionát a v roce 2024 na paralympiádu v Paříži. Pokud se na ní probojuje, bude to po Londýnu, Riu a Tokiu čtvrtý vrchol, na kterém si handicapovaný sportovec zahraje.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související