Většina věřitelů schválila restrukturalizační plán ostravské huti Liberty

16. duben 2024 12:41

Ostravská huť dostala od svých věřitelů šanci pokračovat v oživení výroby. Restrukturalizační plán schválilo víc než 90 procent z nich. Výroba oceli stojí od loňského prosince, kdy huť neplatila za dodávky energií.

Součástí plánu je podle mluvčího huti Liberty Ivo Štěrby uhrazení nesporných pohledávek a návrat k ziskovosti. „Schválení plánu je pro náš podnik, který již znovu zprovoznil velkou část svých válcovacích tratí, dalším pozitivním impulzem. V práci je více než 1700 zaměstnanců a roste počet zakázek. Liberty Ostrava pokračuje v plánech na opětovné spuštění vysoké pece a zvyšuje výrobu ve svých závodech,“ uvedl Štěrba.

Výsledky hlasování o restrukturalizačním plánu hutního podniku Liberty Ostrava musí ještě potvrdit soud.

Oživení může zhatit nedostatek expertů

Oživení ostravské huti Liberty by mohlo ztroskotat na odchodech zaměstnanců. Českému rozhlasu to řekl zástupce odborů Petr Slanina. Podle něj za poslední rok z huti odcházejí experti, které není snadné nahradit. „Odchází v průměru 50 zaměstnanců měsíčně, takže pokud se tento odliv nezastaví, bude do roka chybět 600 lidí,“ uvedl odborář.

Server Seznam Zprávy v pondělí napsal, že Liberty Ostrava musí ministerstvu životního prostředí doložit, že obnoví výrobu. Jinak nedostane bezplatné emisní povolenky. Liberty s povolenkami počítá ve svém restrukturalizačním plánu.

autoři: Marta Pilařová , tif
Spustit audio

Související