Velikonoce u krajanů ve světě aneb Cestujeme a pečeme s Petrou Burianovou, se kterou pekla celá země

Čím jsou pro historicky první vítězku soutěže Peče celá země právě Velikonoce? Jak uslyšíte ve svátečním pondělním vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”, ve kterém jsem si k mikrofonu pozval nesmírně sympatickou, velice šikovnou a do neuvěřitelného vějíře aktivit zainteresovanou ženu, jsou pro Petru Burianovou silnějším svátkem než Vánoce. Má ráda tradice, před Velikonocemi drží půst.

Cestovat budeme pochopitelně i za tradicemi u krajanů v různých koutech světa - v Chorvatsku, Bosně nebo Rumunsku, ale také v exotických destinacích, jako je Argentina nebo Brazílie. Ale nejen to - už jste třeba slyšeli o koláčové mapě, železném koláči a myslíte, že i Petra Burianová také sem tam něco připálí?

Zdravotní škola, práva a pečení

Čtěte také

Zajímavá cesta Petry Burianové, se kterou nakonec “pekla celá země”, co říkáte? Pochopitelně ale startujeme o Velikonočním pondělí u tradic a dovíte se tedy, co je z nich u Burianů zvykem připravovat. Není toho málo, nic jiného bych ostatně ani nečekal od ženy, kterou baví všechno, co souvisí s řemeslem a lidovými tradicemi.

Proto také například v seznamu kurzů, které pořádá, jsou vedle pečení velikonočního pečiva nebo různých technik zdobení kraslic i třeba dovednosti práce s proutím, slámou a draní peří.

Koláče i na Velikonoce

Petra Burianová mě poopravila v názoru, že koláče nejsou až tak typické pro velikonoční svátky a já se potom u koláčů v rozhovoru trochu zdržel.

U krajanů v Rumunsku

Myslím totiž, že i vás u přijímačů bude zajímat, co to je “koláčová mapa” a jak je s ní Petra Burianová daleko. Tak jako se dovíte, v čem je tajemství “železných” koláčů v Bosně.

Kroje s diamanty a rohlíčky z buráků

Čtěte také

V televizním “Pečení na neděli” jste mohli s Petrou Burianovu zavítat i za našimi krajany. Což jsme si dopřáli na rozhlasových vlnách také. A proto uslyšíte, že například v Jižní Americe je možné spatřit ženy v naších krojích nikoli s tradičním šátkem na hlavě, ale s diamantovou korunkou. A krajanům ve vzdálených destinacích chybějí klasické ingredience.

Proto mívají tradiční pokrmy často exotické modifikace. A tak můžete ochutnat vanilkové rohlíčky s příchutí buráků nebo frgály se želé z ovoce stromu kvájáva hrušková. To je taková česko - brazilská originalita.

Místo makronky laskonku

Můj cestovatelský kufřík skrýval i pro Petru Burianovou nejedno překvapení. Dovíte se, proč jsem měl s sebou vedle mašlovačky, injekční stříkačky nebo “Janošova” Pardubického perníku i makronku. Francouzskou cukrovinkou jsem sice nasměroval moji partnerku u mikrofonu k tématu francouzských specialit, ale nijak jsem ji neokouzlil.

Ve Francii u dcery

Prý před ní ráda dá přednost naší klasické laskonce, která je makronkám dost podobná. Ale na cestě do Francie jsme se ještě pozdrželi.

Pečivo do Francie a sen

Prvorozená dcera Petry Burianové žije ve Francii. A tak údajně není ojedinělé, když s sebou rodina veze do země galského kohouta i nejedno zavazadlo naplněné naším tradičním pečivem nebo laskominami. Při našem rozhlasovém cestování si ale povíme také víc o touze Petry Burianové absolvovat právě ve Francii stáž v nějaké vyhledávané cukrářské škole.

Cesty domovem a Cesta z těsta

V nejnovějším vydání pořadu “Na cestách” budeme putovat s Petrou Burianovou i po místech v Čechách a po Moravě. Pomůže nám také její kniha Cesta z těsta - mimochodem nejprodávanější kuchařská kniha roku 2020. Rozhovor totiž vedu se zanícenou sběratelkou nápadů a receptů už osvědčených a regionálně upravených.

Němcova, ale i sviňůrky, krompeláky nebo zahýbáky

Čtěte také

Právě kvůli zálibě ve sbírání regionálních receptů, nápadů a zkušeností o sobě Petra Burianová říká, že je trochu jako Božena Němcová. Poodhalíme vám ale také, co se krývá pod neobyčejnými názvy jako je sviňůrka, krompelák, co jsou třísky a další gastronomické “podivnosti”.

A pokud vás zajímá, jestli Petra Burianová také občas něco připálí a proč v kufříku byl i obyčejný rohlík, nalaďte si o svátečním pondělí 1. dubna po zprávách v 18:00 Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice. Není to apríl - těšíme se na vás nebo si nás najděte v audio archivu pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související