Na cestách s Petrem Voldánem a s herečkou Barborou Kodetovou nejen do New Yorku, Irska nebo Anglie

Ale také do Itálie a dalších destinací, včetně řady míst doma - východní Čechy nevyjímaje. Navíc má naše společné rozhlasové "cestování" i zastávky, spojené s koncerty Báry Kodetové. Nejnovější pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" se zrodilo v přátelském prostředí kavárny Petrof Café v Hradci Králové a tradičně ho "okořenily" předměty z mého cestovatelského kufříku.

Reakce herečky a zpěvačky Báry Kodetové na předměty z mého cestovatelského kufříku byly - jak určitě vycítíte i z rozhlasového éteru - opravdově bezprostřední.

Od hrabiček a lopatky do Irska

První smích zaznamenal mikrofon v okamžiku, když jsem Báře Kodetové připomněl její zahradnickou vášeň.

Čtěte také

Ale brzy jsme opustili okolí domu, kde se ráda věnuje třeba i pěstování rajčat, a vydali jsme se do světa. Herečka a zpěvačka totiž cestuje hodně a navíc ráda. Často jsou to i cesty pracovní s manželem, houslistou Pavlem Šporclem. Pokaždé se ale najde i chvíle poznávat zajímavá místa.

Třeba takový Irský ostrov okouzlil Báru Kodetovou nejen pověstnou, neopakovatelnou škálou zelené. Jak uslyšíte, velkým zážitkem pro ni byla třeba návštěva rodného domu dramatika, prozaika a básníka Oscara Wildea. Kameny na Irském ostrově i tradiční bubínek bodhran z kufříku nás spolehlivě naladily na "irskou notu".

New York

Nejlidnatější město Spojených států je oblíbeným místem, kam se Bára Kodetová ráda vrací. I proto, že tam má příbuzenské vazby a také přátele.

Pochopitelně jsme New York nemohli při společném rozhlasovém cestování vynechat, tak jako některá další místa.

Anglie

Londýn, anglická kultura i tradice - to jsou magnety, které Báru Kodetovou i jejího muže přitahují. Takže je to další velké téma našeho rozhovoru v pořadu "Na cestách".

A vůbec nevadí, že na pobřeží Britských ostrovů se nejezdí na pláže za koupáním a opalováním. Mohl jsem si přitom připomenout i svá léta rozhlasového zpravodaje v Londýně.

Jižní Čechy

Cestování po naší republice je s usměvavou herečkou velice pestré. A tak přeskakujeme z Čech východních - z Pardubic, Kostelce nad Orlicí nebo Hradce Králové - třeba do Čech jižních. Protože tam vedou cesty Báry Kodetové za rodinnými vazbami například do Klenovic u Soběslavi.

Rodinná vyjížďka

A do Soběslavi samotné, což bylo téma nám opět společné. Soběslav totiž znám z let studií na gymnáziu. Můj kufřík v tomto případě skrýval knihu Kristian Kodet - Sebereflexe. Pochopitelně do této časti cestovatelského rozhovoru patří také České Budějovice, odkud pochází manžel Báry Kodetové Pavel Šporcl.

Dolomity, Rakousko, Kréta

Už jsem avizoval v pokračování pořadu "Na cestách" s Bárou Kodetovou pestré putování světem. A mohu to potvrdit příklady dalších zemí či regionů, které nemohou chybět na pomyslném seznamu cestovatelských cílů.

Některé jsou spojené s lyžováním - Itálie nebo Rakousko, jiné s destinacemi u moře. Pokaždé ale je součástí putování poznávání přírody.

Rodina i šanson

Dcera Jiřího Kodeta a Soni Kodetové, vnučka herečky Jiřiny Steimarové a sochaře Jana Kodeta - ta plejáda úctyhodných osobnosti uměleckých rodů by byla nekonečná a pochopitelněi se tu a tam odrazí i v našem rozhovoru.

Čtěte také

Tak jako se dovíme z rodinného zázemí Báry Kodetové v souvislosti s tématem cestování, že například Pavel Šporcl by nebyl proti plavbě na velké zaoceánské lodi, kdežto jeho ženu Báru takový způsob trávení volného času absolutně neláká.

Zato by se prý docela ráda vypravila například do Bruselu a vydala se po stopách belgického šansoniéra Jacquese Brela. Na což jsem vlastně herečku a zpěvačku, která má ráda právě žánr šansonu, maličko navedl informací o existenci trasy belgickým hlavním městem po stopách právě známého písničkáře.

Zveme vás tedy s Bárou Kodetovou na společné cestování na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 13. listopadu 2023 jako obvykle po zprávách v 18. hodin. Nebo si nás nalaďte v audio archivu pořadu.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související