V rámci soutěže Czech Press Photo bude udělena i nová Cena Radiožurnálu

8. září 2023
Zprávy

Přihlášky do nového ročníku soutěže Czech Press Photo jsou otevřeny. Radiožurnál je dlouholetým hlavním mediálním partnerem soutěže, letos vznikla nová cena, která je podporou fotografům v jejich cestách do krizových oblastí, kde dokumentují válečné konflikty, velké přírodní katastrofy, sociální nepokoje nebo krizové situace.

„Práce reportážních fotografů je velmi podobná tomu, co musejí v terénu zvládat naši zpravodajové. Tedy být obratem tam, kde se něco děje, bez ohledu na to, jestli okolo třeba zuří válka. A z místa poskytovat přesný a pravdivý obraz dané události. Právě kvůli této shodě v náplni práce jsme se dohodli na nové fotografické ceně,“ podotýká k nové ceně šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

20 tisíc a výstava

Cena bude udělena nejsilnější fotografii nebo sérií, kterou fotografka či fotograf pořídili na místě extrémní události, kde se sami potýkali s bezpečnostní situací. Oceněný autor získá 20.000, -Kč, rádio DAB+ a instituce uspořádá vítězi výstavu fotografií v prostorách budovy Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské třídě.

Pravidla soutěže najdete zde

Odborná porota bude pracovat ve složení: předseda poroty – šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch, česká dokumentární fotografka Dana Kyndrová, reportážní fotograf agentury EPA Filip Singer, ředitel Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie a belgický fotograf Nick Hannes z Panos Pictures. Mezinárodní porota bude hodnotit přihlášené snímky ve dnech 12.–14. října v galerii Czech Photo Centre.

Přihlášky 1. – 30. září

Ve 29. ročníku soutěže Czech Press Photo bude vyhlášeno osm fotografických kategorií: Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét, Člověk a životní prostředí, Lidé, o kterých se mluví. Součástí soutěže bude roční tvůrčí stipendium Grant Prahy, které osobně vybírá pražský primátor.

Současně s hlavní soutěží probíhá Czech Photo Junior pro mladé fotografky a fotografy. Tato soutěž je určená žákům základních škol a studentům středních škol. Soutěžit se bude ve třech věkových kategoriích – mladší žáci, starší žáci a studenti středních škol. Své snímky budou moci mladí fotografové zasílat do uzávěrky soutěže 30. 9. 2023 přes systém CEWE. Vyhodnocení nejlepších snímků proběhne společně s profesionální soutěží Czech Press Photo.

Čtěte také

Fotografie mohou být do soutěže Czech Press Photo 2023 přihlášeny od 1. září do 30. září, a to pouze elektronicky přes formulář uveřejněný na stránkách soutěže. Soutěž je otevřena vydavatelům, agenturám, profesionálním fotografkám i fotografům, odborným školám i zavedeným volným fotografům, kteří mají trvalé bydliště v Česku nebo na Slovensku a jejich práce vznikly za účelem publikování v médiích. Všichni autoři musejí splňovat pravidla soutěže. Vstupní poplatek za přihlášení do kategorie fotografie činí 1200 Kč, mladí do 23 let poplatek nehradí.

Nebudou chybět tradiční ceny partnerů – Canon Junior Award pro mladé talenty, Cena ČTK je stipendium pro mladé autory do 26 let, Cena UNHCR prezentuje fotografie, které dokumentují život uprchlíků, Cena PICTOART doprovází Grant Prahy a je určena na tisk a adjustaci fotografií, Cenu Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové „Můj život s handicapem“ získá autor nebo autorka, kteří zachytí specifické podmínky života osob se smyslovým, pohybovým nebo s mentálním postižením či lidí ohrožených sociálním vyloučením, Cena Samsung se uděluje v rámci kategorií Portrét, Umění a kultura nebo Sport.

Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2023 pořádá Czech Photo, o. p. s., pod záštitou prezidenta republiky, primátora hlavního města Prahy a ministra kultury.

autoři: Radiožurnál , agf
Spustit audio