V karlovarské Galerii umění zaujme malba, kresba i porcelán Jana Tichého

16. duben 2024 13:35

Návštěvníky karlovarské Becherovy vily tam zaujmou nápady malíře Jana Tichého vystavené pod názvem Konstrukty vizí. Díky autorovu pohledu na svět vznikají originální díla. 

„Nejbližší je mi jednoznačně malba,“ svěřil se autor u jednoho ze svých obrazů, nazvaném Lipanská krajina. Vracel se v něm tematicky k cyklu k výročí upálení Mistra Jana Husa. „Pokračoval jsem až k období bitvy u Lipan, které jsou spojené s mám rodným krajem a Kolínskem,“ připomněl autor.

Obraz tvoří dva obdélníky, působí díky práci s různými odstíny barvy dynamicky. Na místě spodního obdélníku je možné si představit pole zbarvené krví. Jak upřesnil ředitel karlovarské Galerie umění a kurátor Jan Samec, odlišnost obou tonálně obdobných karmínových ploch je vytvořena pouze rozdílným valérem a traktováním dolní kompoziční části pod horizontem.

„Ta symbolika je tam jasná, bratrovražedná válka. Dynamika je v té hrůze, která se tam odehrála, a potvrzuje ji i barevná skladby, kdy pracuji s tóny červené. Od kraplaku až po různá červená kadmia a dovršuji to glazurou kraplaku,“ popsal svou práci autor, který absolvoval v roce 1989 ateliér malby u Františka Jiroudka a Jiřího Karmazína na Akademii výtvarných umění v Praze.

Návštěvníci uvidí v Becherově vile například i skleněné vázy s podstavci z porcelánu. Ten pochází z porcelánky v Lesově na Karlovarsku. „S tímto materiálem se poprvé setkal až po vysokoškolských studiích na sympoziu v Karlových Varech. Tichý si dnes vytváří vlastní autorské koncepty už v prvotním tvaru, v němž jsou kontury měkké a porcelánová hmota pojednána v náznaku jemné dekonstrukce - obdobně jako v kresbách či malbách,“ upozornil Jan Samec.

Výstavu Konstrukty vizí je možné vidět do 5. května.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio