V části západních Čech hrozí vznik požárů. Meteorologové vydali výstrahu

29. duben 2024 15:15

Meteorologové vydali výstrahu pro oblasti Plzeňského a Karlovarského kraje varující před nebezpečím vzniku požárů. Tato výstraha vstoupí v platnost od půlnoci na 30. dubna a současně se aktivuje nařízení hejtmanství.

Sucho, vysoké teploty a větrné počasí vytváří ideální podmínky pro rozšíření požárů, a to jak v lesních oblastech, tak i v okolí obytných zón. „Mezi tlakovou níží nad západní až severozápadní Evropou a tlakovou výší nad východní Evropou k nám bude nadále proudit teplý vzduch od jihu. S ohledem na rostoucí teploty a mírný až čerstvý vítr bude postupně narůstat nebezpečí vzniku požárů,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Lidé by při zvýšeném riziku vzniku požárů neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem či používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je třeba řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Meteorologové doporučují také úsporné hospodaření s vodou.

Samotné nařízení hejtmanství pak zakazuje například rozdělávání otevřeného ohně, pálení klestu, kůry nebo spalování hořlavých látek na otevřeném prostranství. Meteorologové také vyzývají k úspornému hospodaření s vodou.

V Karlovarském kraji platí výstraha zejména pro oblast Karlovarska, v Plzeňském pak pro okresy Plzeň-město, jižní a severní Plzeňsko, Rokycansko a Horažďovicko.

Počasí v týdnu

V Česku bude dál jasno až polojasno s letními teplotami až nad 25 stupňů Celsia. Nejvýše na až 27 stupňů Celsia mají teploty v Česku vystoupat v úterý. V úterý a ve středu meteorologové očekávají místy, zejména na Vysočině, vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině.

Od čtvrtka přijdou přeháňky, pak i bouřky a na víkend se mírně ochladí. „Ve čtvrtek začne počasí u nás ovlivňovat tlaková níže se středem nad Alpami, která bude v dalších dnech postupovat zvolna k východu,“ sdělil ČHMÚ.

Přeháňky budou zpočátku ojedinělé, od pátku mohou být častější a místy se mohou objevit i bouřky. Teploty se mají ve čtvrtek dostat ještě k 24 stupňům Celsia, v pátek a o víkendu by maxima neměla přesáhnout 20 stupňů.

autor: nkr
Spustit audio