V areálu Karvinské hornické nemocnice vzniká nový pavilon složený z kontejnerů

16. duben 2024 10:59

V Karvinské hornické nemocnici vyrůstá nový pavilon ze speciálních modulů. Se stavbou dělníci začali v pondělí a přízemí dokončí podle plánů už za tři týdny. Stěny a podlahy totiž nestaví, ale skládají. Pavilon tak zdravotníci využijí mnohem rychleji, než kdyby čekali na stavbu z cihel a malty.

„Připravuje se tady jeřáb, jsou tady navezené už dva nové moduly té budovy,“ říká ředitel Karvinské hornické nemocnice Tomáš Canibal u připraveného jeřábu. Podloží je pro vznik nové budovy připravené a už se jen čeká, až začne jeřáb s přesouváním jednotlivých dílů. „Tento týden se začne skládat první podlaží naší nové modulární budovy,“ dodává ředitel.

Skládání modulů lze s trochou představivosti přirovnat k dětské stavebnici. Různé díly k sobě patří a podle toho je i dělníci skládají. Jeden takový pavilon z modulů už v Hornické nemocnici mají. „Ta původní budova se skládala devět pracovních dní, tady tahle budova je trošičku širší, takže to první podlaží se bude dělat zhruba týden,“ popisuje Canibal. Po dalších asi dvou týdnech se pak začne se skládáním druhého patra.

Stavba bude hotová za pár týdnů

V nově vznikajícím pavilonu bude 26 lůžek pro pacienty i nový chirurgický sál. A protože nemocnice tím pracoviště rozšiřuje, bude na oddělení potřeba i více nových zaměstnanců. „Sháníme především lékaře, chirurgy, anesteziology, sháníme i sestřičky na operační sál,“ doplňuje ředitel nemocnice Tomáš Canibal.

Lékaři, kteří už v ordinaci z modulů pracují, říkají, že se jim tam ordinuje stejně dobře jako v budově z malty a cihel. „Ta kontejnerová budova, si myslím, že je srovnatelná s klasikou, nijak to tady nepoznáme,“ potvrzuje primář oddělení chirurgie páteře David Buzek.

Podle odhadů vedení nemocnice by zdravotníci v novém pavilonu mohli začít fungovat už v květnu.

Spustit audio

Související