Turnovská atletka Eliška Martínková se chystá na evropský šampionát do 23 let

9. prosinec 2022

Sedmá na Mistrovství Evropy, dvacátá na světovém šampionátu. Takové výsledky má za sebou v končícím roce turnovská atletka Eliška Martínková.

Ve dvaceti letech navíc skončila devátá v anketě Atlet roku. Přitom sezóna pro ni měla být především přechodová mezi juniorskou a dospělou kategorií.

„Věděly jsme, že tento rok pojmeme primárně jako tréninkový, že bude potřeba se připravit na kilometráž, navýšit ji, aby měla z čeho tu dvacítku kvalitně zajít, protože před tím jsme primárně cílily na tu desítku,“ říká na adresu Elišky Martínkové vedoucí trenérka reprezentační chůze Kateřina Čermáková.  „Myslím, že ten přechod nás překvapil obě dvě, jak byl neskutečně plynulý, a tím nám to změnilo plány.“

Také výsledky byly nad plán. Možná i dvacetiletou reprezentantku turnovské atletiky Elišku Martínkovou zaskočily. Teď může být pod tlakem. S ohledem na to, že další úspěchy od ní všichni budou očekávat. Na druhou stranu vnímá podporu okolí.

Největším vrcholem příštího roku pro ni bude evropský šampionát do 23 let. Aktuálně vyrazila za přípravou do Harrachova. Naplánovala si ale také vysokohorské soustředění v Kolumbii. Čeká ji nová zkušenost. „Zatím jezdíme několikrát do roka do Itálie, do Alp a to je v osmnácti stech výškových metrech, chodíme tam většinou volnější tréninky. Teď to bude o sedm set metrů výš, ale budeme tam chodit úplně všechno,“ říká Eliška Martínková.

„Cíle se budou časem zvětšovat a teď na to ten časový prostor je,“ doplnila trenérka Kateřina Čermáková. Zmínila zároveň očekávání, která má od své svěřenkyně.

„Bylo by fajn posouvat se v rámci osobního rekordu, na Mistrovství Evropy budeme cílit na co nejlepší umístění,“ uzavřela Kateřina Čermáková atletické povídání.

autor: ppe
Spustit audio

Související