Tragicky zesnulého hokejistu Jana Marka si pravidelně připomínají mladí hráči v Jindřichově Hradci

30. duben 2023 08:19

Jan Marek začínal s hokejem v Jindřichově Hradci. Šikovný útočník to obrovskou pílí dotáhl až k titulu mistra světa. Jeho život ukončil v září 2011 pád letadla s týmem ruské Jaroslavle, za který hrával. Na zimním stadionu Jana Marka v Jindřichově Hradci si útočníka české reprezentace připomínají každý rok hráči, kteří jsou teprve na začátku kariéry.

„Vzpomínám si na něj, byl to skvělý hráč.“ „Neviděl jsem ho hrát, ale slyšel jsem, že byl fakt dobrý, a viděl jsem ho na plakátech v reprezentačním dresu,“ říkají dorostenci klubu z Tábora, kteří se zúčastnili vzpomínkové akce na Jana Marka.

Stále vzpomíná i bývalý trenér Jan Hanzálek. „Neuvěřitelný srdcař, byl vždycky velký patriot, při každé příležitosti se rád vracel do Hradce. Je to velká škoda, co se stalo,“ připomíná.

Hokejový turnaj dorostenců v Jindřichově Hradci organizátoři po domluvě s trenéry každý rok přeruší a hráči všech týmů se společně vydají s květinou k hrobu Jana Marka na nedaleký hřbitov. „Snažím se tady střídat mužstva napříč republikou, abychom pořád Honzu připomínali. Letos jsou tu i hráči z akademie v Salzburku,“ dodává Jan Hanzálek.

Věří, že na stadionu Jana Marka může znovu vyrůst útočník podobného formátu. „Abych řekl pravdu, Hradec byl trochu v krizi, teď se situace stabilizovala. Začali tu vyrůstat hráči, kteří zatím hostují v jiných týmech, protože my nehrajeme dorosteneckou extraligu,“ popisuje.

„Je to všechno jenom o kvalitních náborech, podle mě by se měly vrátit do Jindřichova Hradce hokejové třídy. Právě to bylo období, kdy tu vyrostlo plno skvělých hokejistů – kromě Honzy Marka Jirka Novotný, Aleš Kotalík, Vláďa Sičák, kluci Michálkovi. To bylo úžasné, když menší město vyprodukuje tolik reprezentantů, jenom třeba na mistrovství světa v Bratislavě v roce 2011 byli čtyři naši kluci a přivezli bronz,“ doplňuje.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související