Zemědělci v traktorech jezdí na polích slalom. Pomáhají tak chránit ohrožené čejky chocholaté

5. květen 2024 08:10

Zemědělci a ornitologové na Českobudějovicku spolupracují na záchraně čejky chocholaté. Tento pták z naší krajiny postupně mizí. Ochranáři proto hnízda čejek označují tyčemi – a traktory a další zemědělské stroje se jim při jarních pracích vyhýbají.

„Tady už se nám čejky vylíhly, to poznáme podle těch drobných skořápek v hnízdě. Tím pádem bambusové tyče už nejsou potřeba, tak je vytáhneme,“ ukazuje na poli nedaleko Branišova na Českobudějovicku ornitolog Vojtěch Kubelka z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Bambusovými tyčemi ornitologové označují hnízda čejek chocholatých. „Letos se nám tady na Českobudějovicku dosud povedlo dohledat 150 hnízd. Z nich zhruba osmdesát bylo v krizových biotopech, to znamená v oraništích, případně ve zvláčeném, ale ještě neosetém poli, kde by při zemědělských pracích byla zničena. Proto jsme je označili tyčemi a zemědělci je po dohodě objedou, tím pádem se kuřátka mohou vylíhnout,“ vysvětluje Vojtěch Kubelka.

Čejka chocholatá je podle něj sice nejběžnějším bahňákem v České republice, ale počty se výrazně snižují již desítky let. „Jsme na patnácti procentech stavu z osmdesátých let. Ale možná právě proto, že na Budějovicku se nám je daří chránit, tak tady je poslední dvě desítky let populace relativně stabilní,“ uvádí.

Tomu napomáhá i Zemědělská společnost Dubné. „Spolupráce na ochraně čejky chocholaté funguje v naší společnosti už nejméně deset let. Jako zemědělci pracujeme s živou přírodou, do které čejky patří, tak není důvod je ničit. Je to někdy obtížné, protože musíme jezdit slalom mezi tyčemi, ale když pak člověk vidí ta malá kuřátka, tak ví, že se to vyplatilo,“ komentuje předseda představenstva Jiří Spěváček.

Čtěte také

Na polích, kde jsou bambusovými tyčemi vyznačená hnízdiště čejek chocholatých, se traktoristé pohybují podle mapek. „Dostaneme mapu s body, kde se hnízda nachází. Pak už traktorista přibližně ví a zdálky uvidí tyčku a vyhne se jí,“ popisuje Jiří Spěváček.

Zemědělci také vylévají vodu do vyschlých mokřin. I to dělají pro čejky. „Vyschlé mokřiny musíme dolévat, aby kuřata mohla dále přežívat. Bez vody v krajině čejčí kuřata rychle zemřou. A bohužel letos je takové extrémní sucho, že přestože jsme na řadě míst hnízda ochránili a čejčata se mohla vylíhnout, mají to opravdu těžké,“ dodává ornitolog Vojtěch Kubelka.

Ornitologové spolupracují se zemědělci ještě na ochraně dalších druhů bahňáků. Mezi ně patří například břehouš černoocasý, který v celé České republice hnízdí pouze na dvou lokalitách na Českobudějovicku.

Spustit audio

Související