Správa KRNAP před zimou odstranila z vrcholu Sněžky ochranné sítě. Objeví se zase příští rok?

9. říjen 2021 10:36

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku sundali ze Sněžky a z nedalekého horského sedla u Slezského domu ochranné sítě. Ty tam byly téměř tři měsíce. Zamezovaly návštěvníkům v pohybu mimo vyznačené plochy a tedy devastaci přírody, která je na vrcholu naší nejvyšší hory unikátní.

Čtěte také

Pracovníci krkonošského národního parku přijeli k Slezskému domu pod Sněžkou a začínají sundávat sítě.

„Nejprve je třeba odstranit plastové elektrikářské svorky kterými se síť připevněna na dřevěné kůly," vysvětluje Martin Erlebach.

Sítě je potřeba srovnat a namotat, jsou suché, takže bude možné je hned uskladnit. Práce trochu komplikuje silnější vítr.

Zatímco jedna parta motá sítě, ostatní už vyndávají dřevěné a železné kůly.

Zhruba za hodinu se podařilo na tomto místě odinstalovat všechny sítě a dál se bude pokračovat na Sněžce. Tady fouká ještě podstatně víc.

„Vzhledem k tomu, že už na příští týden hlásí meteorologové sněžení, tak se to s předstihem sundává. Abychom to potom nemuseli sundávat ve sněhu," říká strážce Michal Prouza.

Čtěte také

A přiznává, že některé mechanické zábrany jsou poničené.
„Kolikrát praskly nebo se o ně někdo neopatrně opřel a došlo k jejich přetržení. Nebo se vyvrátily celé dřevěné kůly. Neevidujeme, že by to někdo vyvrátil naschvál, ale přes léto jsme jich opravili několik desítek."

Podle správy parku i letos sítě splnily svůj účel. Ubylo turistů, kteří vstupovali na unikátní alpinské trávníky. Přesto desítky pokut padly.

„Tady se nacházíme v jádrové oblasti klidového území národního parku, kde pohyb lidí mimo značené cesty není dle zákona možný. To stejné platí samozřejmě i na polské straně," vysvětluje Martin Erlebach.

A dodává, že příští rok na jaře se začnou tady na vrcholu Sněžky vyměňovat současné sloupky za nové a vyšší. Jestli se tu sítě objeví znovu, bude záležet pouze na chování turistů.

Spustit audio

Související