Sportovním areálům v Krušných horách chybí brigádníci na letní sezonu

15. duben 2024 10:35

Krušnohorské sportovní areály teď shání výpomoc do gastroprovozů, půjčoven kol anebo k obsluze lanovek. Začátkem letní sezony potřebují zaměstnat desítky brigádníků, zájem lidí o přivýdělek je podle nich ale nízký.

Sehnat brigádníky se nedaří třeba středisku na Plešivci v Krušných horách, kde jsou na nich závislí. „Tím, že jsme rozjeli letní sezonu už o dva měsíce dříve než normálně, tak musíme dělat údržbu na trailech, které jsou v provozu. Na brigádnících jsme závislí jak v zimní sezóně, tak i v letní. Máme osm stálých zaměstnanců, ale ty nemůžou být každý víkend v práci,“ uvedl ředitel areálu Petr Voráček.

Na Plešivci teď potřebují celkem 30 lidí na výpomoc, zatím jich sehnali sotva třetinu. „Já už si myslím, že ty mladý ani nechtějí pracovat. Samozřejmě ty finance, které jsme schopný dávat, jsou pro ně asi nezajímavé,“ dodal s tím, že skiareál teď víc peněz nabídnout nedokáže. Je to i kvůli uplynulé zimní sezóně, která pro ně byla ztrátová.

Podobnému problému čelí i skiareál Klínovec, jak potvrdila mluvčí Hana Hoffmanová: „Na Klínovci stále sháníme brigádníky i stálé zaměstnance. Nabízíme volné pozice v areálu na celoroční provoz, stejně jako brigádnické pozice v gastroprovozech a půjčovně. Nicméně, zájem o práci v našem areálu není momentálně příliš vysoký,“ řekla Hoffmanová s tím, že hlavním důvodem nedostatku pracovní síly v horských oblastech je často špatné dopravní spojení.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio