Proměna historického pokladu: Rekonstrukce vstupní brány do Kynšperku začne letos

15. duben 2024 08:55

Hrázděné zdivo a rozpadající se dřevěná prkna, spojená s kamennou zdí. Tak vypadá nejstarší část vstupní brány do historické části města v Kynšperku na Sokolovsku. Památkové chráněný objekt ještě v letošním roce čeká zásadní proměna.

Město Kynšperk nad Ohří bylo založeno v roce 1232 českým králem Václavem I. Vybudovat kamennou hradbu kolem města povolil ale až císař Ferdinand I. v roce 1537. Z této doby pochází i patrová budova s mohutným průjezdem v přízemí – takzvaná Městská branka. Její boční hrázděná a roubená přístavba sloužila svého času jako židovská modlitebna.

Čtěte také

Areál je v současné době v neutěšeném stavu a město připravuje jeho celkovou rekonstrukci. Teď v dubnu představitelé města historickou stavbu předají stavbařům. Kamenné zdi se místy rozpadají a tak je bude nutné nahradit replikou.

„V letošním roce dojde k rozebrání, takže se rozdělí věci ještě použitelné, které se budu moct vrátit. Všechno by mělo začít teď měsíci dubnu. 19. 4. už bude celkové předání společnosti, která předložila největší zkušenost s takovými budovami,“ uvedl nezávislý starosta Marek Matoušek.

Podobu branky město zachová

Rekonstrukce se dotkne hlavně přilehlé budovy, která je z části hrázděná. „Štít bude zachovaný, ten je v poměrně slušném stavu. Samozřejmě budou tam provedeny nějaké úpravy a drobné detaily. Ten zbytek bude zděný, tak jak to bylo zhruba v 15. a 16. století,“ řekl Matoušek.

Městská branka v Kynšperku

„Původní brána je doopravdy ještě ve slušné kondici, kde se nám povedlo zachránit díky výstavbě nové střechy i trámy. Dokonce v těch, které jsou u vstupu, tak tam jdou vidět ještě originál vyvrtané díry na vrata, které vlastně to městské opevnění uzavíraly,“ dodal.

Postupná obnova historické městské brány má v Kynšperku trvat téměř 10 let. Pro letošní rok radnice na opravy vyčlenila 2 miliony korun a podle starosty má z ministerstva kultury už přislíbenou také dotaci ve výši 800 tisíc korun.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio