Přibývá úrazů na elektrokoloběžkách, často na nich lidé jezdí bez ochranné helmy a pod vlivem

6. srpen 2022 07:52

Lékaři v nemocnicích v Královéhradeckém kraji musí ošetřovat více úrazů po jízdě na elektrokoloběžkách. Při pádu nebo srážce si někteří lidé i těžce poraní hlavu, ruce nebo nohy. Jezdci totiž často nenosí ochranné pomůcky a také řídí pod vlivem alkoholu. 

Čtěte také

„Úrazy z koloběžky jsou tady denně. Jeden nebo dva pacienti. Když jsou potom nějaké akce, různé festivaly, tak je je ale takových lidí třeba i pět nebo deset,“ popisuje stav posledních týdnů ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové primářka Emergency Jana Berková.

Často se sem se zraněním dostávají lidé pod vlivem alkoholu. „Elektrokoloběžky jim slouží hlavně k tomu, aby se dostali z hospody rychleji domů, když jim nejede autobus nebo nechtějí někoho otravovat, aby je odvezl. Takže samozřejmě tím, že jsou pod vlivem, tak jsou nebezpeční sobě i okolí. A těch úrazů je asi procentuálně víc.

Přitom podle Jany Berkové ochranné pomůcky používá málokdo. „Pacienti se k nám dostávají bez ochranných prostředků, bez chráničů i bez helem.

Častá jsou těžká poranění hlavy a končetin

Podobnou zkušenost mají i v krajských nemocnicích, jak uvádí jejich mluvčí Lucie Chytilová. „Přestože nemáme žádné přesné statistiky, tak v našich krajských nemocnicích si traumatologové všímají, že těchto úrazů z elektrokoloběžek, případně elektrokol, přibývá. Nebo jsou těžší než běžné cyklistické úrazy.

Čtěte také

Pokud řidič na elektrokoloběžce navíc způsobí zranění nebo škodu někomu dalšímu, musí i statisícovou újmu nahradit ze svého. Od roku 2024 tak budou nově muset majitelé elektrokoloběžek rychlejších než 25 kilometrů za hodinu podle evropské legislativy platit povinné ručení.

Podle Lucie Žulavské z České asociace pojišťoven bude stát pojistné několik set korun ročně. „Povinné ručení na tyto elektrokoloběžky bude plně kopírovat rozsah pojištění, který známe ze zákona pro běžná motorová vozidla.

Pokud jezdec na takové elektrokoloběžce způsobí nehodu, dostane poškozený nově peníze přímo od pojišťovny.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související