Oteplení včelám svědčí, jak ale zvládly nedávné mrazy? Poradily si i s tím, že kvetlo všechno naráz

30. duben 2024 08:02

Včelám v Královéhradeckém kraji nedávné mrazy neublížily. Zvládnout by měly i to, že ovocným stromům mráz zlikvidoval většinu květů a tím i budoucí úrodu. S mikrofonem se o tom přesvědčil přímo u úlů nedaleko Hradce Králové reportér Tomáš Lörincz. 

„Vidíte, že česna jsou ozařována sluncem a včelky už létají. Je přitom teď ráno do 10 stupňů Celsia a včelky krásně létají, mají se k světu,“ s včelařem Radimem Kupkou právě stojíme u několika úlů nedaleko Hradce Králové.

Čtěte také

Teploty ještě v noci olizovaly nulu, ale stačilo pár slunečních paprsků a včely ožívají. „Jen tak nahlédneme. Mám tady dýmák, tak včely trošičku zklidníme. Je slyšet, až úl pěkně hučí. Letos se včely podařily, jsou zdravé, donesly hodně pylu.

Radim Kupka zvedá víko úlu a ukazuje, že včely jsou opravdu aktivní. A i přes mrazivé noci vše vypadá tak, jak by vypadat mělo. „Letošní rok vypadá velice dobře. Doufám, že ještě neuteče to kvetení s těmi mrazy. Sice vše nastoupilo velice rychle a kvetlo naráz, ale já věřím, že včely vše stihnou, protože tyhle holky jsou šikovné.

Čtěte také

Když laik slyší od včelaře slova o dobré sezóně, tak si to spojí s představou, že bude dostatek medu. „Pokud už teď půjde počasí do tepla, nebude mrznout a vše neodkvete, tak si myslím, že sezóna včelařů bude dobrá. A že si nikdo stěžovat nebude. To za předpokladu, že včelky budou zdravé. Já jsem optimista, usmívá se Radim Kupka.

Aprílové počasí tedy včely zvládly, otázkou je, jak nejen letos, ale i v dalších letech zvládnou intenzivní hospodaření některých zemědělců. To je podle včelařů jeden z největších problémů, který se včel v České republice týká.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související