Přeráží karatisté běžně cihly? To je spíš předsudek z dřevních počátků tohoto sportu u nás, říká trenér

12. březen 2024

Českobudějovický Fight Club přivezl z posledního mistrovství Evropy v karate dvě medaile. Za poslední čtyři roky vychoval pět evropských medailistů a jeho členové vybojovali i osm medailí ve světové lize mládeže. Teď se připravují na letní olympiádu dětí a mládeže, která se uskuteční v červnu právě v Českých Budějovicích.

Očekávání spojená s jihočeskými karatisty jsou velká. Vždyť je tu velká i členská základna. „Ze studie Jihočeské univerzity vyšlo, že karate je v krajském městě nejčastějším sportem mezi dětmi do patnácti let,“ říká Petr Beníšek, předseda a spoluzakladatel Fight Clubu České Budějovice a zároveň hlavní trenér českého národního karate týmu. „Je zajímavé, že karatistů je tu víc než fotbalistů, florbalistů nebo hokejistů,“ dodává.

Petr Beníšek, předseda a spoluzakladatel Fight Clubu České Budějovice a hlavní trenér českého národního karate týmu

Široká členská základna, kvalitní trenéři i dobré podmínky v mnoha velkých jihočeských klubech bojových sportů stojí podle Petra Beníška také za úspěchy, kterých mladí karatisté dosahují. „Ve sportovním zápasu kumite na posledním mistrovsví Evropy mládeže v gruzínském Tbilisi bylo z necelých třiceti reprezentantů přes dvacet z jižních Čech, z toho dvanáct z českobudějovického Fight Clubu,” konstatuje.

Karate má na území České republiky také poměrně dlouhou historii. „Kolem šedesátých let minulého století byly v Československu první kontakty s karate. Lidé, kteří vyjížděli do zahraničí, se dozvídali o tomto specifickém bojovém sportu. Těch výjezdů ale zase tolik nebylo, a tak počátky byly dřevní. Představa o karate pramenila z prvních ukázek ve filmech, právě odtud zřejmě pochází předsudek, že lámeme cihly, tašky a podobně,“ usmívá se Petr Beníšek.

Čtěte také

A přerazí opravdu karatista cihlu? „Já myslím, že pokud se tomu bude věnovat, pak přerazí cihlu kdokoliv. Záleží na tom, co je účelem cvičení. Pokud někdo potřebuje při stavebních pracích lámat cihly, tak si myslím, že je lepší vzít si na to kladívko,“ odpovídá hlavní trenér českých karatistů.  

„Nicméně je pravda, že jednou ze součástí karate je takzvané tamešivari, což je test přerážení. Je to historická věc a její součástí je otužování úderových ploch, a to nikoli chladem, ale soustavným omlacováním. Používá se k tomu makivara, asijská obdoba boxovacího pytle. To je lehce odpružené prkno, do kterého se bouchá. Ale dneska už asi málokdo chce mít zbytnělé klouby. Není to zdravé, my se tomu nevěnujeme a v přerážení se ani nesoutěží,“ doplňuje.

Karate má dvě základní disciplíny. „Kata, to jsou sestavy hodnocené podobně jako v gymnastice nebo krasobruslení podle estetické formy, dynamiky, rychlosti a přesunů. A pak sportovní zápas, takzvané kumite. Tamešivari bývá někdy jen součástí ukázek, já k tomu velký vztah nemám, protože sportovní stránka tam velká není,“ uzavírá Petr Beníšek.

Za každým větším sportovním úspěchem je i poctivá příprava. Co obnáší a další zajímavosti o karate si poslechněte v rozhovoru s trenérem Petrem Beníškem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.