Povodí Ohře zjišťovalo, jak by to mělo podle lidí z okolních obcí vypadat u Kryrské přehrady

15. duben 2024 14:34

Povodí Ohře chystá stavbu přehrady na Podvinickém potoce u Kryr na Lounsku. Dokončení vodního díla předpokládá v roce 2041. Už teď zjišťoval, jak si lidi z blízkého okolí představují rekreační využití celé oblasti.

Kromě cyklostezek nebo turistických tras v okolí vodního díla by obyvatelé blízkého Petrohradu chtěli například i další vodní plochu na koupání.

„Určitě to bude mít vliv na turistiku – ti lidé se sem podle mě pohrnou, protože taková nádrž tady široko daleko není, až v Nechranicích,“ odhaduje na zahradě svého domu budoucnost 72letý Jiří Vrána, sám na první pohled ještě aktivní sportovec.

„Ta cyklostezka kolem dokola, viděl jsem to v plánech namalovaný, to je veliký plus, zejména pro ty mladý. Ale i pro ty starší – i v 72 letech se dá jezdit na kole,“ dodává.

Z námětů, které lidé z Petrohradu na radnici odevzdali, některé vybrala nezávislá starostka Jitka Dondová: „Byl tam návrh na nějaký menší rybník, jakousi přednádrž před vodním dílem, kde by mohlo být koupání pro místní občany, jen komornější, s menší doplňkovou sportovní plochou. Vznikl i požadavek na vodní sporty přímo na vodní nádrži – šlo o rybaření a možnost kempování.“

Povodí Ohře použije zjištěné připomínky v dalších fázích zpracování podkladů pro povolení stavby.

Aktuální průběh příprav popsala mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová: „Ke stavbě vodního díla Kryry plánujeme v říjnu dokončit předprojektovou přípravu, během níž upřesňujeme technická řešení stavby. Plynule navážeme biologickým posouzením, které poslouží jako podklad pro dokumentaci EIA.“

Nejdřív dostavba D6, pak přehrada v Kryrech

Dům Jiřího Vrány má zřejmě v Petrohradu k budoucí nádrži nejblíž. I přes některá negativa přesto jeho majitel vidí stavbu přehrady spíš pozitivně.

„Změní se tu třebas klima a bude se tu lépe dýchat. Na druhou stranu zde přibydou komáři a tak dále – třeba zmizí spodní voda… To nikdo neví,“ dodává Jiří vrána.

Dřív, než by vůbec mohl vidět hladinu nádrže, uvidí pan Vrána ze své zahrady protihlukovou stěnu. Ještě letos začnou silničáři zhruba 300 metrů od jeho domu stavět dálnic D6.

Spustit audio

Související