Vodohospodáři mohou pokračovat v přípravách na vybudování přehrady u Kryr. Vodní dílo má v budoucnu pomoci bojovat se suchem

13. prosinec 2022 14:14

Povodí Ohře může pokračovat s přípravou na stavbu nové přehrady u Kryr na Lounsku. Zastupitelé Ústeckého kraje totiž schválili změnu takzvaných zásad územního rozvoje, které určují, jak se region bude rozvíjet.

S námitkou se na hejtmanství obrátila pouze obec Nové Sedlo na Lounsku. Problematická pro ni byla trasa přivaděče, který má přehradu napájet vodou z Nechranické přehrady.

„Trochu postrádám smysl toho, aby ten přivaděč vedl přímo kolem zastavených oblastí. Konkrétně nám to vede před domem. Také zemědělsky hospodaříme, ale nevidím, že bychom z toho měli mít nějaký velký užitek, ačkoliv to vede přímo přes nás,“ hodnotil při únorovém projednání změn zásad územního rozvoje kraje trasu chystaného koridoru pro přivaděč vody z Nechranické přehrady Jaroslav Zídek ze Žaboklik. Ty spadají pod Nové Sedlo na Lounsku, které proti plánům Povodí Ohře podalo námitku.

„Krajský úřad se musel vypořádat s námitkou obce Nové Sedlo, že vymezený koridor významně zasahuje do soukromých pozemků. Na místě proběhlo veřejné projednání, došlo k dohodě s projektantem, že je koridor možné zúžit a námitce obce Nové Sedlo tedy bylo vyhověno,“ shrnula mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Slova mluvčí hejtmanství potvrdil i nezávislý starosta Nového Sedla Petr Sýkora. „Já si myslím, že je to dostačující. Podařilo se nám s nimi dojednat zúžení těch ochranných pásem tady u těch dvou obcí. Týkalo se to především obce Žabokliky a Číňov, takže už by nemělo být nic, co by vadilo těm dotčeným vlastníkům pozemků,“ shrnul Sýkora.

Povodí Ohře už začalo s výkupem pozemků

Podle Jana Svejkovského z Povodí Ohře, které chce přivaděč využít jako zdroj vody pro plánovanou vodní nádrž Kryry, nebylo posunutí koridoru větším problémem.

Výstavba nové nádrže u Kryr na Lounsku i vlastní přivaděč vody z Nechranické přehrady vyjde podle odhadu povodí zhruba na 4,5 miliardy korun. Teď se správce povodí soustředí na výkupy pozemků. „Máme vykupovat pozemky s hodnotou v celkové výši za 365 milionů korun. V současné době máme vykoupeno za 120 milionů korun. Pokračujeme dál – pro příští rok bychom měli vykoupit pozemky za zhruba 100 milionů korun,“ shrnul Jan Svejkovský.

Vodohospodáři ale musí získat ještě řadu povolení – vedle změn územních plánů jednotlivých obcí musí dostat i územní a stavební povolení. Vlastní výstavba by podle plánů Povodí Ohře mohla začít kolem roku 2034.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související