Pověst z Chomutovska: Až potkáte v Krušných horách ženu se železnou rukou, chovejte se slušně

7. duben 2024

Marcebila nebo německy Marzebilla, je podle pověsti patronkou Krušných hor. Objevuje se na různých místech na obou stranách hranice. Ale původem má být z Přísečnice.

To je název hornického městečka, které zmizelo z mapy v sedmdesátých letech minulého století. Zaplavila ho voda při stavbě nádrže Přísečnice. Proto se Marcebila musí toulat po Krušných horách, nemá už domov. Určitě ji poznáte - ať se zjeví jako dívka nebo stařena, pokaždé má na levé ruce železnou rukavici.

Proč ji má? Pověst praví, že byla dcerou pána, který měl poblíž Přísečnice strážní hrádek. Byla milá, krásná, a tak zatímco otec sníval o tom, že půjde do kláštera, aby se tak více zasloužil o boží přízeň, kolem dívky se slétali nápadníci. A do jednoho se zamilovala.

„Žádná svatba nebude,“ rozhodl otec a dívku skutečně odvezl do kláštera.

Její milý se ale nevzdával, jezdil ke klášteru a snažil se s dívkou sejít a přesvědčit ji, aby utekla. Nakonec se mu to podařilo. Jenomže o všem se dozvěděl rytíř, který chtěl Marcebilu také pro sebe. Protože se neštítil žádné špinavosti, ve chvíli, kdy jel její vyvolený znovu ke klášteru, ho ze zálohy přepadl a zabil.

Stalo se tak ale právě ve chvíli, kdy Marcebila z kláštera utekla. Když její milý na místo schůzky nepřijel, začala bloudit po lese. Tak našla i mýtinu, kde mladý muž zemřel. Pohřbila jeho tělo a na památku si vzala železnou rukavici z jeho zbroje . Toulala se pak po okolí Přísečnice a nakonec žila ve městě jako žebračka. Zemřela v bídě.  

Po smrti se pak začala objevovat jak u Přísečnice, tak i na dalších místech Krušných hor. A železnou rukavici měla stále na sobě.

Údajně ji můžete potkat i dnes. Ale pozor, chovejte se k ní slušně. Žádná špatná slova. To pak člověku vyvede nějakou zlomyslnost.

autor: ces
Spustit audio

Související