Pot, krev, slzy, ale také velká porce radosti. Extrémní závod Spartan Race otestuje sílu a odhodlání

5. duben 2023

Epický závod pro každého sportovce, který vám pomůže překonávat překážky i ve skutečném životě. Tak organizátoři charakterizují extrémní běh Spartan Race, který se stal celosvětovým fenoménem. Na konci dubna mohou zájemci otestovat vlastní sílu a odhodlání u jihočeského Lipna.

Běžecký překážkový závod Spartan Race vznikl v roce 2010 v USA. O dva roky později se dostal do Evropy, kde si také získal mnoho příznivců. „Filozofie závodu tkví v tom, že když překonáváte překážky na trati, pomůže vám to překonávat překážky i v životě,“ říká Tereza Šolcová, která má starosti organizaci Spartan Race u nás, ale i v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

Extrémní závod, který účastníkům slibuje pot, krev a slzy, ale také velkou dávku radosti a štěstí, se už potřetí uskuteční u Lipna. Sportovci si pochvalují podmínky, definované největší českou přehradní nádrží, i zázemí. Na trať se vydají tisíce závodníků. Další tisíce lidí budou atraktivní adrenalinovou podívanou sledovat.

Na trati čekají různé překážky. „Jsou to buď hliníkové konstrukce, na kterých se šplhá na laně, ručkuje, nebo zase typově jiné překážky, kdy se nosí různá břemena. Najdeme tu ale i dřevěné kolmé a sešikmené stěny, které musí závodníci překonat. A jednou z nejnáročnějších disciplín je hod oštěpem,“ popisuje Tereza Šolcová.

Pokud závodník překážku nezdolá, čeká ho trest v podobě trestného kolečka, nebo takzvaných angličáků. Trasy jsou navrženy tak, aby byly atraktivní pro samotné závodníky i diváky. Ti budou moci vidět překážky u spodní a horní stanice lanovky a v blízkém okolí.

Čtěte také

Spartan Race je celosvětovým fenoménem. Lipenský závod, který se letos koná 29. dubna, je jediný svého druhu v jižních Čechách, na území České republiky se ale během roku uskuteční ještě dva další.

Na Lipně kolotoč závodů začíná a má několik specifik. Poběží se zde například noční varianta závodu. Spartan Race má několik kategorií podle náročnosti i délky trati. Ta nejtěžší na Lipně je nazvaná Super a na desetikilometrové trati nabízí více než 25 překážek. „Vzhledem k termínu závodu, kdy se pálí čarodějnice, budeme i my všechno ladit v tomto duchu,“ uvádí Tereza Šolcová.

Lipno bude letos jediným místem v Česku, kde se uskuteční varianta závodu pro děti s handicapem. Jedná se o Spartan Special. „Jde vždy o jeden závod ročně. Na trati budeme mít na 150 dobrovolníků, kteří budou s překonáváním nástrah pomáhat,“ dodává ředitelka.

Celý rozhovor s Terezou Šolcovou o extrémním závodu Spartan Race si poslechněte online.

Spustit audio

Související