Plavec Arnošt Petráček získal stříbro v anketě o handicapovaného sportovce roku

1. březen 2019 14:51

Paralympijský vítěz z Ria, českobudějovický plavec Arnošt Petráček, slavil úspěchy i v uplynulém roce. Na mistrovství Evropy v Dublinu vybojoval dvě zlaté medaile, což mu také přineslo druhé místo v anketě Nejlepší handicapovaný sportovec roku 2018.

„Rok byl určitě hodně úspěšný na to, že jsem měl takovou volnější sezónu. Dokonce jsem i uvažoval, jestli nevynechám, ale nakonec jsem to zkusil a byly z toho dvě krásné medaile,“ hodnotí Arnošt Petráček.

Před sezónou přitom bojoval s únavou. „Už toho bylo hodně a potřeboval jsem si trochu odpočinout. Pak jsem si ale zase říkal, že mě plavání baví a byla by škoda na mistrovství neodletět, a ono to vyšlo,“ dodává.

Bodoval v disciplínách 50 metrů znak a 50 metrů volný způsob. „Ta druhá byla hodně zajímavá. Soupeřil jsem se svým kamarádem a dohmátli jsme s úplně stejným časem. Dělili jsme se o první místo, to bylo moc hezké,“ vypráví.

Když nemůžeš, tak přidej! Toto heslo pomohlo handicapovanému Arnoštu Petráčkovi ke zlatu v Riu

Zlatý paralympionik Arnošt Petráček

Narodil se s vadou horních i dolních končetin, má problémy s kolenními klouby a chybí mu celé pažní kosti. Přesto Arnošt Petráček vyniká ve sportu. Letos dokonce tento handicapovaný plavec, který pochází z Písku a nyní žije v Jankově u Českých Budějovic, přivezl zlatou medaili z paralympiády v Riu.

Vrcholem je pro handicapované sportovce paralympiáda. Ta další se uskuteční v Tokiu za rok a půl. „Musím říct, že ten čtyřletý cyklus od Ria do Tokia utíká strašně rychle. Někdy si ani neuvědomuji, že další paralympiáda už je téměř za dveřmi. Teď vymýšlíme různé způsoby a vzhledem k tomu, že jsem se vrátil do mateřského oddílu, tréninky jsou trochu jiné. Jednou týdně dojíždím za reprezentačním trenérem do Prahy,“ popisuje Arnošt Petráček.

Účast na paralympiádě ale ještě nemá jistou. „Před třemi týdny jsme se dozvěděli, že bylo zrušené mistrovství světa v Malajsii z politických důvodů, tak čekáme, kde bude nové místo konání. Právě na mistrovství světa abychom měli zaplavat kvalifikační kvóty,“ vysvětluje.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související