Ostrava bude znovu hostit mistrovství světa v para hokeji

28. prosinec 2020 08:39

Jednou z očekáváných sportovních událostí bude v příštím roce beze sporu Mistrovství světa v para hokeji. Prestižní šampionát se bude podruhé v řadě konat v Ostravě, která je známá svou výbornou fanouškovskou atmosférou. Jestli ale diváci budou moci na zápasy přijít, stále není jasné kvůli pandemii.

Šampionát se vrací do Ostravy, kde loni padl návštěvnický rekord v historii para hokeje. Pokud to epidemiologická situace umožní, tak se na první zápasy můžeme těšit začátkem května 2021.

„Česká republika si udělala velmi dobré jméno v rámci paralympijského výboru jako organizátor, který dokázal jako jediný zorganizovat mistrovství světa, které naplnilo arénu až po samotnou střechu a ještě k tomu stála fronta venku. Proto, když jsme požádali o pořadatelství, tak v podstatě jednohlasně jsme získali znovu mistrovství světa do Ostravy,“ říká šéf nadcházejícího mistrovství světa Jiří Šindler, který byl i u toho, když v roce 2019 Ostrava překonávala rekordy. Turnaj tehdy dohromady navštívilo bezmála 65 000 diváků, což je nejvíce v historii světových šampionátů.

Čtěte také

Jestli fanoušci budou moci být na stadionu i během Mistrovství světa 2021, zatím organizátoři nemají oficiálně potvrzeno. Vše se bude odvíjet od epidemiologické situace.

„Přísným opatřením se určitě nevyhneme, to změní charakter celé akce. Určitě se nemůžeme srovnávat s mistrovstvím, které jsme zorganizovali v roce 2019. Tato akce bude jiná a pro nás je to velká výzva,“ dodává Šindler.

Ostravský šampionát by měl odstartovat 1. května příštího roku. Nejlepších pět týmů si vybojuje účast na zimních paralympijských hrách, které budou v roce 2022 v čínském Pekingu.

Český výběr se na Mistrovství světa v Ostravě těší, i kdyby turnaj nakonec byl bez diváků a hráči by byli v takzvané izolační bublině. „Domácí prostředí skýtá lepší pohodu, navíc to prostředí známe. Samozřejmě podpora diváků je úžasná, je to šestý hráč na ledě, ale kdybychom měli hrát v bublině, tak věřím, že kluci nechají na ledě všechno,“ uzavírá trenér české para hokejové reprezentace Jiří Bříza.

Národní tým prošel generační obměnou a je v něm pět nováčků, pro které možná bude ostravský šampionát vůbec první velkou akcí. Musejí ale doufat, že z celkem osmi reprezentačních výběrů z celého světa jich na turnaj přijede alespoň sedm, jinak by se musel šampionát odložit.

Spustit audio

Související