Oprava křižovatky u okresního soudu v Sokolově začne v létě

15. duben 2024 12:05

V Sokolově bude letos pokračovat oprava frekventované silnice v ulici Karla Havlíčka Borovského. Komunikace třetí třídy, která je ve špatném stavu, patří Karlovarskému kraji. Jde o jeden z nejvytíženějších úseků ve městě.

Stavební práce jsou naplánované na červenec a srpen. Řidiči budou muset počítat s dopravním omezením. „V letošním roce dojde k výspravě křižovatky ulice Jednoty a K. H. Borovského, což je u sokolovského soudu. A následně dojde k opravě komunikace od křižovatky od soudu směrem k bývalé vojenské správě,“ řekl starosta Petr Kubis (ANO).

Dopravní omezení bude trvat přibližně měsíc. Křižovatka u soudu by měla být po dobu prací vždy průjezdná v jednom směru. Ulice K. H. Borovského se dočasně uzavře.

Náklady na letošní opravy jsou zhruba tři miliony korun. Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje (KSÚSK) chce na ně do dvou týdnů vyhlásit výběrové řízení. V květnu chystá vybrat zhotovitele. Kraj podle ředitele organizace Jiřího Šlachty provede výspravu pěticentimetrové svrchní vrstvy vozovky. Město následně opraví obrubníky.

Denně tudy projede až 13 tisíc aut

Krajská silnice byla kdysi silnicí druhé třídy, spojovala Loket se Sokolovem a Kraslicemi. Tím, že vznikl obchvat Sokolova, se z ní stala běžná městská komunikace. Vlastník proto v minulosti usiloval o její převedení do správy Sokolova a podmiňoval tím i případnou opravu povrchu silnice. S tím ale město nesouhlasilo s odůvodněním, že jde o nejvytíženější komunikaci v celém obvodu obce s rozšířenou působností Sokolov a její údržba by byla velice nákladná. Silnice by tedy měla zůstat v majetku kraje, přilehlá parkovací stání by měla patřit městu.

Silnice III/2099 prochází Sokolovem v délce přes dva kilometry od městského úřadu po odbočku na Těšovice. Spojuje centrum města s největším sídlištěm Michal, řidiči se po ní dostanou i dál na dálnici D6. Denně po ní projede až 13.000 aut. Zejména v pozdních odpoledních hodinách se na ní tvoří kolony.

V loňském roce nechal kraj opravit úsek silnice před obchodním domem Ural. Příští rok je v plánu rekonstrukce části od bývalé vojenské správy po odbočku do Tovární ulice, kde by měl přibýt odbočovací pruh.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio