Obyčejné nákupy můžou být pro autisty hrůzou. Pomoci jim má hodinka ticha

16. duben 2024 08:55

Hypermarket Tesco v Sokolově jako první v Česku zavedl takzvanou Hodinu ticha. Zákazníci si tam můžou nakoupit bez zvuků rádia, pípání pokladen a intenzivního osvětlení. S nápadem přišlo vedení místního Domova pro zdravotně postižené, aby usnadnilo nakupování svým klientům s poruchou autistického spektra.

Nakupování pro mnoho z nás představuje běžnou každodenní aktivitu, ale pro lidi s poruchou autistického spektra může být návštěva obchodu skutečnou výzvou. Rušné prostředí, intenzivní osvětlení, a nepřetržité zvuky rádia nebo pípání pokladen mohou pro ně znamenat podněty, které vyvolávají úzkost a nepohodlí.

Čtěte také

„Hodinu ticha“ můžou zákazníci v Sokolově využít každé pondělí od 10 do 11 hodin. „Jak není to rádio, není tady takové množství lidí, tak se lépe orientují. Nejezdí tady žádné paletové vozíky, nedoplňuje se ve velkém zboží. Jak jdou rovně a najednou někdo vyjede zpoza rohu, tak pro ně je to už překážka a může to být důvod k nepohodě,“ uvedla Petra Sekáčová, ředitelka Domova pro zdravotně postižené Sokolík.

Novinku vítají kromě klientů Sokolíku také senioři. „Vyhovuje mi ten klid. Není tu tolik lidí zatím, vadí mi to věčné pípání, osvětlení a opravdu to vítám,“ říká jedna z obyvatelek Sokolova.

O hodinu ticha mají zájem také lidé z okolních měst. Pokud bude zájem přetrvávat, je řetězec připraven ji přidat i na jiný den v týdnu.

Spustit audio