Nová ředitelka Kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová prozradila své čtyři nejdůležitější úkoly

„Nejdůležitější teď je poprat se s epidemickou výzvou, chci také odstínit personál od politických vlivů,“  říká nová ředitelka Kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová.

 

Po dvou letech se do vedení Kroměřížské nemocnice vrací lékařka Lenka Mergenthalová. Uspěla ve výběrovém řízení, které vypsal Zlínský kraj před koncem loňského roku. Ve funkci není žádným nováčkem. Nemocnici vedla v letech 2014 až 2019.

Lenka Mergenthalová nahradila dosavadního ředitele Petra Liškáře. Spolu s ní jsou nyní v představenstvu Svatava Mazurková a Jiří Javora. 

Mergenthalová byla odvolána v lednu 2019 přes protesty radnice, odborářů i zaměstnanců. „Jsem přesvědčený, že paní ředitelka udělala v nemocnici za několik let hodně práce. Ale je to extrémně exponovaná funkce a ona už byla na svém manažerském limitu,“ uvedl tehdy hejtman Čunek.

Změny v dalších krajských nemocnicích

Ředitelem Uherskohradišťské nemocnice zůstane Petr Sládek, v představenstvu jsou s ním Jan Hrdý a Jiří Zemánek. Ve Vsetínské nemocnici bude dál ředitelkou Věra Prousková, členy představenstva jsou Martin Metelka a Martin Pavlica. 

Ke všem změnám dochází s účinností od 25. ledna 2021.

Vedení zlínské nemocnice budou radní teprve projednávat, vítěze výběrového řízení hejtmanství zveřejní ve čtvrtek.

"Hlavním důvodem k novým výběrovým řízením byl konec smlouvy předsedy představenstev nemocnic Radomíra Maráčka. Nechtěli jsme nemocnice nechat bez vedení. Doba je těžká, ale otázka je, jak dlouho ještě těžká bude, jestli bude situace za dva nebo tři měsíce lepší," řekl již dříve hejtman Radim Holiš. Výměnu vedení nemocnic v epidemii koronaviru vytknul novému vedení kraje bývalý hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).
Maráček, který je také ředitelem zlínské nemocnice, byl v dosavadním modelu předsedou představenstev všech čtyř krajských nemocnic a každá nemocnice měla svého ředitele. Kraj však nyní hledal předsedy představenstev pro jednotlivé nemocnice.

Spustit audio

Související