Nižší fotbalové soutěže přichází o hráče, jihočeští fotbalisté často odchází kvůli penězům do Rakouska

20. duben 2023 15:37

Ze hřiště v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku, kde místní fotbalový klub hraje krajskou první A třídu, dojedete autem do rakouské obce Wullowitz za čtyři minuty. Proto fotbalisté často dostávají nabídky z rakouských klubů a mnozí na ně slyší.

Trenéra Štefana Bršťáka odchody hráčů do zahraničí vlastně ani moc nepřekvapují, ale ani netěší. „Zrovna teď nám odešli dva hráči včetně nejlepšího střelce. Bohužel, tak to tady v příhraničí je. V Rakousku dostanou peníze, které my jim dát nemůžeme,“ říká.

Hráče je pak těžké nahradit. „To je největší problém českého fotbalu. Hráči nám utíkají ven zadarmo, rakouská strana vám nedá ani korunu a oni jdou. Manažeři rakouských klubů se sem jezdí dívat, protože je to prostě blízko,“ popisuje Štefan Bršťák.

Nabídkám zatím odolává kapitán týmu v Dolním Dvořišti Šimon Štifter. Když přišel do kabiny po zimní přestávce, chyběli tam dva spoluhráči. „V Rakousku jsou prostě ve fotbale větší peníze a tomu asi nebudeme schopni konkurovat. Myslím, že to není problém jenom tady v příhraničí, ale dojíždí i kluci z dalších měst,“ dodává.

Podle trenéra Štefana Bršťáka by připravovaná reorganizace mohla přinést zkvalitnění, jenže projeví se i spousta doprovodných efektů, obzvlášť v pohraničí. „Slyšel jsem, že by se měly zrušit první B třídy. Myslím, že na Krumlovsku to může zkvalitnit okresní přebor, ale je otázka, co ty kluby, které spadnou níž, jestli to není škoda. Pak si právě možná mnozí řeknou, že je lepší jít hrát do Rakouska,“ komentuje.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související