„Neskutečný zážitek, kuriózní situace.“ Medailoví střelci Lipták s Kosteleckým popisují pocity po finále v trapu

30. červenec 2021

Jiří Lipták a David Kostelecký se po finále ve střelbě na pohyblivý terč objali a posadili spolu na zem – první z nich vybojoval zlato, druhý stříbro. Oba sportovní střelci si jedinečný zážitek chtěli vychutnat až do konce. A své dojmy popsali i v exkluzivním rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

„Říkal jsem Davidovi, ať do mě kopne, jestli se mi to náhodou nezdá,“ popisuje Jiří Lipták, pro kterého to byl neskutečný zážitek. A David Kostelecký se přidává: „Měl jsem slabost, tak jsem říkal, pojď si sednout, ať si to vychutnáme.“ Sám totiž podobné pocity zažil v Pekingu, kdy mu připadalo, že mu ten moment strašně rychle utekl.

A jak přeprat mysl v českém finále, aby člověk nepolevil a nenechal olympijské zlato sousedovi z vesnice?

„Byla to kuriózní situace, nepamatuji si, že bychom to viděli u jiných federací. Kdysi se nám to povedlo na mistrovství Evropy, ale na olympiádě to je jiná liga,“ říká Kostelecký, podle kterého sedm terčů je i na olympiádu poměrně dost.

Čtěte také

A podle Jiřího Liptáka by souboj o bronzovou medaili byl smutnější, tohle byla ale lepší varianta. „Zlato je zlato, ale i kdybych měl mít stříbro, tak bych určitě zklamaný nebyl,“ vyzdvihuje.

Co když přiletí moucha? 

Dokonale se soustředit před výstřelem není podle Davida Kosteleckého jednoduché – mění se to závod od závodu a každá soutěž je jiná.

„Není na to formulka, střílení a veškerý sport ovlivňuje váš vedlejší život, takže hraje roli hodně faktoru,“ popisuje. A co když před výstřelem přiletí moucha? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh
Spustit audio

Související