Na Stříbrném rybníku v Hradci Králové čistili lesníci pláže. Pomoci by to mělo v boji proti sinicím

10. listopad 2021 08:26

Na Stříbrném rybníku v Hradci Králové čistili lesníci pláže od sinic. Letos kvůli nim musela být koupací sezona na přírodním koupališti ukončena už na konci července, jelikož krajští hygienici doporučili lidem, aby se ve vodě nekoupali. 

„Snažíme se ze břehu odstranit naplavené sinice, zabrání se tím také jejich většímu šíření v letních měsících, aby koupací sezóna mohla být příští rok co nejdelší,“ říká Jakub Forman z Městských lesů Hradec Králové.

Čtěte také

Kromě sinic odstraňovali pracovníci také další nepořádek, jako třeba napadané listí nebo jehličí. Tímto způsobem obešli celý rybník. „Sinice se drží většinou u břehu, takže s poklesem vody se zachytávají do písku. A my tento kontaminovaný písek, plus biologický odpad, který do rybníka spadne, shrabujeme, sbíráme a odvážíme to pryč.

Jestli bude mít toto opatření výsledky se uvidí v příštím roce. I tak se ale množství sinic odvíjí i od toho, jaké bude počasí. „Když bude víc pršet a nebudou příliš vysoké teploty, tak bude množení sinic pomalejší, než když bude třeba už v květnu 30 stupňů Celsia a nebude se voda hýbat, vysvětluje Jakub Forman.

Na Stříbrném rybníku v Hradci Králové čistili pracovníci městských lesů pláže od sinic

Městské lesy mají ale i další variantu, jak by mohly bojovat proti sinicím. Například se snaží zvýšit množství dravých ryb v rybníku jako je třeba štika, sumec nebo candát. Tyto ryby totiž neznečišťují vodu tak jako například kapr nebo amur.

Čtěte také

Potvrzuje Aneta Bůžková z Městských lesů Hradec Králové. „Naším cílem je, aby v rybníku byl dostatek dravých ryb, které budou přirozeně lovit ty býložravé ryby. Ty právě tím, že ryjí ve dně a hledají tam potravu, tak zvedají bahno, víří vodu a sinicím se potom lépe daří.

Zároveň také ale Aneta Bůžková dodává, že do rybníka nemohou zasáhnout pracovníci chemicky, protože voda odtéká do míst, kde jsou chráněné druhy rostlin a mohlo by dojít k jejich poškození.

Relax, pohodu, klidný odpočinek, ale také aktivitu, sport i adrenalin. To všechno můžete zažít v Kempu Stříbrný rybník

Spustit audio

Související